5 kommunikációs hiba, ami váláshoz vezet
2023. november 22. írta: Lane

5 kommunikációs hiba, ami váláshoz vezet

  

partanacsadas_rossz_kommunikacio.jpg

A párkapcsolatokban való kommunikáció rendkívül fontos ahhoz, hogy egészséges és tartós legyen egy kapcsolat. Azok a nehézségek, eltávolító tényezők, amelyek gyakran szakításhoz vezetnek vagy konfliktust okoznak a párok között, jellemzően az alábbi öt alapvető kommunikációs hibához kapcsolódnak.

NEM TUDOM ELMONDANI, AMIT KÖZÖLNI SZERETNÉK.

 

1. Kommunikációs hiányosságok: Sok párnak nehézséget okozhat hatékonyan kommunikálni. Ez magában foglalja az érzelmek kifejezésének nehézségét, a vélemények és szükségletek megértetését, megértését. Az egyik leggyakoribb hiba lehet, ha valaki nem fejezi ki nyíltan az érzéseit vagy szükségleteit, ami feszültséget, félreértéseket és sértődést szülhet.

ÁLLANDÓAN VÁDASKODNI KEZD A PÁROM.

 

2. Konfliktuskezelési problémák: Minden kapcsolatban előfordulnak konfliktusok, de azok megfelelő kezelése kulcsfontosságú. Ha a párok nem tudnak konstruktívan foglalkozni a konfliktusokkal, ha nem hallgatnak egymásra, vagy ha hajlamosak a veszekedésekre, az hosszú távon negatívan befolyásolhatja a kapcsolatot. A vádaskodás helyett érdemesebb a probléma-megoldás tengelyen maradni, és nem azon vitatkozni, hogy ki emlékszik jól az adott dologra. A konfliktuskezelésben a nézőpontok különbözőségének elfogadása alapvető.

MINDENEN MEGSÉRTŐDIK A PÁROM.

 

3. Eltérő kommunikációs stílusok: Minden ember más és más kommunikációs stílussal rendelkezik. Előfordulhat, hogy a párok eltérő módon fejezik ki magukat vagy reagálnak bizonyos helyzetekben. Ha nem vagyunk tisztában a partner kommunikációs stílusával, könnyen félreértésekre vagy konfliktusokra kerülhet sor, ezért érdemes ön és társismeretbe energiát fektetni, hiszen mindenkivel a „saját nyelvén” tudunk leginkább szót érteni. Ha valaki nyersebben, utasítóan fogalmaz, míg a társa érzékenyebb ennél és mindez hergelően hat rá, akkor a sértődés vagy kivonódás helyett jobb tisztázni, hogy kinek mi esik rosszul és mi az a közlésmód, ami békésebbnek és hatékonyabbnak tűnhet.

FÉLREÉRT A PÁROM.

 

4. Kommunikációs torzulások és félreértések: Gyakran előfordul, hogy a szavaknak és cselekedeteknek más jelentése van a különböző emberek számára. Ezért könnyen lehet, hogy valaki félreérti a másik szándékait vagy értelmezi a mondanivalóját. Félreértésekhez vezető kommunikációs torzulások, mint például az előítéletek, az általánosítás vagy a téves következtetések, mind feszültségekhez vezethetnek a kapcsolatban.

MEGBÁNT A PÁROM.

 

5. Bántó kommunikációs üzenet: Van, amikor nem azzal van a gond, amit mond a párunk, hanem azzal, ahogy azt mondja. Ha a hangszínben, hangerőben megjelenik a durvaság, azt semmilyen odabiggyesztett “légy szíves” vagy “kérlek” formula nem fogja lágyítani, hiába kerül a mondat végére. Az őszinteség, a megmondani a frankót is egy veszélyes helyzet, hiszen szeretet és tisztelet nélkül az őszinteség könyörtelen üzenetté válhat.

PÁRKAPCSOLATI KOMMUNIKÁCIÓ JAVÍTÁSA

 

Azért érdemes megtanulni az erőszakmentes kommunikációt, az én-közlésből indított kéréseket, a segítő kérdések, a tisztázó visszajelzések formuláit, mert előfordul, hogy a válás felé tartó párok esetében nem arról van szó, hogy nem illenek össze és ne tudnának egy harmonikus párkapcsolatot működtetni, hanem azért kerülnek a válás küszöbére, mert elindul egy reagálási folyamat, amivel bántják egymást.

Eltávolodva az alapproblémától, már azért okoznak egymásnak sérüléseket, mert nem tudják jól elmondani az igényüket, vagy nem tudnak a másik számára befogadható módon reagálni. Amikor személyes támadásnak vesz valaki egy információközlést, vagy egy kérdést, akkor már nem a válasz lesz a fókuszban, hanem a sértés megtorlása, az arra való reagálás. Így elbeszélnek egymás mellett és halmozódnak az egymáson ejtett sebek.  

Ha szeretnél Te is, vagy Ti is részt venni egy kommunikációs gyorstalpalón, itt tudtok a tanácsadásra bejelentkezni.

Laskai Nelli

házassági tanácsadó, NLP tréner

borítókép: pexels.com

A bejegyzés trackback címe:

https://laskainelli.blog.hu/api/trackback/id/tr118264755

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása