Nem tudsz választani a szeretőd és a társad között?
2024. július 03. írta: Lane

Nem tudsz választani a szeretőd és a társad között?

szeretovagyparkapcsolat.jpg

A szeretői viszony és a meglévő párkapcsolat között dönteni olykor nehéz és érzelmileg megterhelő. Az ilyen helyzetek sokszor összetettek, és több tényezőt kell figyelembe venni. Az alábbiakban néhány szempontot és kérdést találsz, amelyek segíthetnek a döntéshozatalban.

1. Miért alakult ki a szeretői viszony?

Gondolkodj el azon, miért kerültél ebbe a helyzetbe. Milyen hiányok vezettek ki a kapcsolatból, mi az, amivel a pároddal nem boldogultok. Hiányzik valami a jelenlegi párkapcsolatodból, amit a viszonyban megtaláltál? Sok esetben nem a szerető személye a főnyeremény és a megtalált lelki társ, hanem a kettőtök között kialakult buborékban Te valamit másképp élsz meg, másnak látod magad. Jellemző, hogy ilyenkor a kisebb felelősség, a függetlenség, a rég elvesztett éned újraélése köt a viszonyba.

2. Hogyan érzel a pároddal és a szeretőddel kapcsolatban?

Vizsgáld meg az érzéseidet mindkét fél iránt. Melyik kapcsolat hoz több örömet, boldogságot és elégedettséget? Melyik kapcsolatban érzed magad szeretve és megbecsülve? Hogyan viselkedik veled a szerető és Te milyen energiával vagy jelen mellette? Mit teszel bele a viszonyba, amit nem teszel meg a kapcsolatodban? A partnered iránti neheztelésre találsz vigaszt, vagy validálást a szeretőd mellett?

3. Milyen jövőt látsz magad előtt?

Gondold át, milyen jövőt képzelsz el mindkét kapcsolatban. Melyik kapcsolat kínál számodra hosszú távon stabilitást, boldogságot és fejlődési lehetőséget? Melyik kapcsolatban látsz közös célokat és értékeket? Egyáltalán a szeretői viszony alkalmas arra, hogy kapcsolattá fejlődjön? A viszonyban tapasztaltak nem egyenlőek azzal, ha párkapcsolatban élnétek. Valóban mindent meg tudna adni az a személy neked, amire vágysz, vagy csak azt a hiányt tudjátok pótolni, ami a kapcsolatodból hiányzik?

4. Mit veszítesz és mit nyersz?

Mit nyersz és mit veszítesz, ha az egyik vagy a másik kapcsolat mellett döntesz? Milyen hatással lesz a döntésed az életed többi részére – például a családodra, barátaidra, munkádra? Vajon akkor is kilépnél a kapcsolatodból, ha nem lenne a viszonyod? Ha egyedül élnél is a szeretőd személyét választanád a többi lehetséges személy közül?

5. Mennyire vagy őszinte magaddal és a másik két személlyel?

Amíg a szeretői viszonyt fenntartod, nem igazán tudod rendezni a párkapcsolatodat. Azt, amit kint keresel, nem fogod bent megtalálni. Az életedben lévő mindkét személy pontosan tudja, hogy mit érzel, mik az igényeid és mit keresel a kapcsolódásokban? És Te tisztában vagy azzal, hogy milyen életet szeretnél, vagy menekülési útnak használod a viszonyodat?

6. Milyen értékek szerint élsz?

Az értékrended áttekintése segít eligazodni, hogy valójában miket tartasz fontosnak az életben ahhoz, hogy lelki egyensúlyban legyél. A hűség, az őszinteség, a tisztelet és a bizalom alapvető értékek. Hogyan szeretnéd tovább folytatni az életedet? Titkokkal, hazugságokkal, vagy tiszta viszonyokra, őszinte emberi kapcsolódásokra vágysz? A szeretői viszony megtartása ezeket nem támogatja.

7. Kérj segítséget, ha szükséges

Ha úgy érzed, hogy egyedül nem tudsz dönteni, kérj segítséget. Beszélj egy közeli baráttal, családtaggal vagy szakemberrel, aki segíthet átlátni a helyzetet és tisztábban gondolkodni. Fontos, hogy lásd, mit miért teszel, és a viselkedésedet milyen hiány, kötődési frusztráció, sérelmek, nem megfelelő határhúzás vagy igénykifejezés okozzák.

A döntés meghozatala nehéz és fájdalmas lehet, de segíthet, ha megismered a mozgatórugókat, a helyzeted komplexitását. Legyél őszinte önmagaddal és a másik két féllel, és próbálj meg olyan döntést hozni, amely hosszú távon boldogságot és elégedettséget hoz az életedbe. Ha hosszabb távon mellőzöd az önazonos döntéseket, a határozott választásokat, akkor - bár egy ideig könnyebbséget hozhat a viszony - később felőröl téged és rosszabb hangulatba kerülsz, mint voltál. Nem csak az alapkáoszt lesz szükséges megoldanod, de elképzelhető, hogy az értékrended ütközésével még lelkifurdalással, önértékelés csökkenéssel is számolnod kell.

Az őrlődés, a sodródás hosszú távon az egészségi állapotodban is negatívan megjelenhet. Ha szeretnél egy tanácsadás keretében tisztább képet kapni a döntéshozatalhoz, itt olvashatsz a tanácsadás menetéről.

Laskai Nelli

házassági tanácsadó, NLP tréner

Az Újra igen! című könyv szerzője

 

borítókép: pexels.com

 

A bejegyzés trackback címe:

https://laskainelli.blog.hu/api/trackback/id/tr4918439839

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása