Ez történik, ha elhanyagolod a párod
2024. január 07. írta: Lane

Ez történik, ha elhanyagolod a párod

elhanyagolaparom.jpg

 

Az élethelyzeteinktől függően előfordulnak olyan életszakaszaink, amikor nem igazán van erőnk, energiánk, hogy megfelelően figyeljünk a társunkra. A munka, a család, és a mindennapi teendők gyakran elnyelik a figyelmünket, és közben könnyen elsikkadhat az, ami talán a legfontosabb számunkra: a párunkkal való kapcsolatunk.

Az elhanyagolás hatása sokkal mélyebb lehet, mint gondolnánk, és a figyelmetlenség hosszú távon károsíthatja kapcsolatunk alapjait.

Amikor a kapcsolati elhanyagolásról beszélünk, általában nem szándékos rosszindulatot vagy szándékosságot értünk alatta. Inkább arról van szó, hogy az életünkbe oly sok minden bekerül, hogy néha elfeledkezünk arról, hogy a párunkra, a párkapcsolatunkra is figyelmet kell szentelni. Ez azonban hosszú távon komoly következményekkel járhat.

PÁRKAPCSOLATI ELANYAGOLÁS

 

Az elhanyagolás különböző formában jelentkezhet: lehet az a folyamatos időhiány, amikor más dolgokkal vagyunk elfoglalva, és nem fordítunk kellő figyelmet a partnerünkre, vagy éppen az érzelmi távolságtartás, amikor rendszeresen elmarad a mélyebb érzelmi kapcsolódás, nem fejezzük ki érzéseinket vagy nem figyelünk oda párunk érzéseire. Az is lehet, hogy úgy teszünk, mintha meghallgatnánk a társunkat, mintha jelen lennénk számára (fizikailag), azonban mégsem jön létre az érzelmi kapcsolódás.

AZ ELHANYAGOLT PARTNER

 

Az elhanyagolt partner nem csak egyszerű figyelmen kívül hagyást fogalmaz meg, hanem mélyebb, komplex érzelmek is előjöhetnek. Ha szorongó kötődő emberről van szó, akkor az elfoglalt partner aktiválhatja benne az elhanyagoltság érzését, azt az üzenetet küldi ezáltal számára, hogy nem elég fontos a partnerének. Pedig lehet, hogy ez nem igaz. Az elhanyagolás eredményeként magányosnak érzi magát, elveszítve azt a bizalmat és támogatást, amire szüksége van. Ez pedig bizalmatlanságot, önértékelési problémákat okoz és akár a kapcsolat végéhez is vezethet.

A PÁRKAPCSOLATI ELHANYAGOLÁS ÁRA

 

Miért fontos tehát megelőznünk a kapcsolati elhanyagolást és tennünk azért, hogy párkapcsolatunkat erősítsük? Azért, mert a boldog, kiegyensúlyozott és fenntartható kapcsolatok alapja az egymás iránti figyelem, tisztelet és gondoskodás. Odafigyelés nélkül egy kapcsolat elhalványulhat, és az egyszerűen átvészelt mindennapok helyett feszültségekkel, vitákkal, magánnyal és fájdalommal teli évekké válhat.

HOGYAN KERÜLHETJÜK EL AZ ELHANYAGOLÁST?

 

  • Az első lépés mindig az odafigyelés és az idő szentelése a párunknak.
  • Kommunikációra van szükség: beszéljünk egymással az érzéseinkről, szükségleteinkről és arról, hogy miben tudnánk segíteni egymásnak.
  • Fordítsunk időt a közös minőségi időtöltésre, legyen az egy közös vacsora, sétálás vagy egy kis kiruccanás.

 

Az érzelmi kapcsolat fenntartása és erősítése kulcsfontosságú. Mindkét félnek ki kell mutatnia az elkötelezettséget és törődést a kapcsolatért, a partnerért. A megfelelő egyensúly megtalálása az élet különböző területei között nem könnyű, de ha valóban fontos számunkra a párkapcsolatunk, akkor érdemes időt és energiát fordítanunk rá. Ha bekerültünk már egy spirálba, célszerű szakember segítségét kérni a mihamarabbi kapcsolat helyreállításért, mielőtt szakítás vagy hűtlenség lesz a vége.

A párkapcsolatok idővel változnak, és az elhanyagolás egy természetes veszélyforrás lehet. Azonban figyelemmel, kommunikációval és elkötelezettséggel megelőzhetők, megfelelő stratégiát követve pedig megoldódhatnak a kapcsolati nehézségek.

Ha szeretnéd, hogy együtt dolgozzunk a mihamarabbi újra egymásra találásotokért, a tanácsadásról itt tudsz olvasni.

 

Laskai Nelli
házassági tanácsadó, NLP tréner

 

borítókép: pexels.com

A bejegyzés trackback címe:

https://laskainelli.blog.hu/api/trackback/id/tr2618297323

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása