A kritika is érted van
2014. április 03. írta: Lane

A kritika is érted van

A társas kapcsolatok nagyon fontosak egy ember életében. A barátaink, a külső környezet tükrében visszajelzéseket kapunk önmagunkról. Igen, előfordul, hogy nem csak pozitívan beszélnek egy-egy tettünkről, de minden kritika hasznos információ a számunkra. A lényeg, hogy pozitív vagy negatív füllel hallgatjuk-e. Tanulunk belőle? Megsértődünk? Esetleg meghalljuk a mögötte húzódó igényt?

A felénk száguldó kritika jótékony hatású is lehet. Persze, tudom, hogy először bántónak érezhetjük, ha negatív véleményt fogalmaznak meg rólunk, vagy a tetteinkről, de ha a fejlődésünket tartjuk szem előtt, akkor semmiképpen sem szabad sértődéssel reagálni. Ha megkaptuk a kritikát, nézzünk mögé, vajon melyik tulajdonságunk az, amin változtatnunk kell? Próbáljuk megérteni, hogy mit is szeretne a másik fél. Nem biztos, hogy bennünket akar leértékelni, lehet, hogy csak az igényét fogalmazta meg.

Pl.:  Sosem figyelsz rám!

Ez elég általánosító vélemény, és lehet (sőt biztos), hogy nem fedi teljes mértékben a valóságot. Itt jön, hogy pozitív vagy negatív füllel halljuk-e meg, mert reagálhatunk úgy is, hogy:

- Mert Te aztán sokat törődsz velem!

Sejthetjük, hogy az így induló beszélgetés hova képes elfajulni. Mi lenne, ha a visszacsattanás helyett megfigyelnénk, hogy vajon mit szeretne a másik? Elképzelhető, hogy most tényleg nem figyelek?  Ha pedig figyeltem rá, akkor vajon ő miért nem érzékelte? Esetleg babráltam a telefonomat közben? Vagy nem adtam visszajelzést arra, amit mondott?

Valami hiányzott a beszélgetőtársunknak. Lehet, hogy a felénk érkezett beszéd nyugtázása,  a minőségi válaszadás hiányzott. Az is lehet, hogy nem néztünk rá beszélgetés közben, vagy tényleg mást csináltunk és joggal érezte úgy, hogy a fallal beszélget.

Visszatérve a kritika megfogalmazásához, érdemes eljátszanunk a gondolattal, hogy hova vezetne, ha így reagálunk:

- Miből éreznéd, hogy figyelek rád?

Viszont, ha megérkezik a pontos válasz ( ha rám néznél/ha letennéd a telefont/ ha felnéznél a monitor mögül/ ha nem kapcsolgatnád a tévét) és szeretnénk a figyelmünkkel megtisztelni a beszélgetőtársunkat, akkor figyeljünk rá úgy, hogy megértő fülekre és tekintetre találjon.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://laskainelli.blog.hu/api/trackback/id/tr826944781

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása