A sikeres álláskeresés első lépései
2014. november 26. írta: Lane

A sikeres álláskeresés első lépései

Az álláskeresési időszak általában nem könnyű, de néhány tanácsot megfogadva önbecsülésünket erősítheti.

allaskeresestanacsokA munkanélküliség napjainkban aktuális téma. Ami pozitív egy ilyen széles társadalmi réteget érintő nehéz helyzetben az az, hogy sok kreatív ember találja meg önmagát, és lesz ezzel hatással a környezetére. Egy ideje már a munkanélküli embert álláskeresőnek hívják, ami mindenképpen egy pozitívabb kicsengésű megnevezés.

Örömmel hallom és olvasom, hogy az álláskeresők egy része bejut valamilyen átképzésre, egy új szakmát tanulhatnak meg, amivel nagyobb eséllyel vágnak neki a számukra megfelelő állás megtalálásának. Igen ám, de bennem felmerül egy kérdés: attól, hogy egy újabb papír lesz a kezükben a szemléletük is változni fog? Mert szerintem azt is fontos lenne gondozni.

Amikor krízis helyzetben vagyunk, nagyon nehéz kitörni a nyomorúság, a szerencsétlenség érzéséből. Nehéz elhinni, hogy nem vagyunk áldozatok, hogy jut nekünk is olyan pozíció, amiben jól érezzük magunkat, és amiből meg is lehet élni. A Boldognak lenni című önsegítő könyvben több konkrét példát is olvashatunk, ami felkészít  arra, hogy megtaláljuk a saját állásunkat.

Hogyan nyerjük vissza önbecsülésünket, életkedvünket egy munka nélküli időszakban?

Mindenkinek más az, amit önmagáért meg kell tennie ahhoz, hogy emelt fővel viselje ezt az átmeneti időszakot. A rugalmasság, az elköteleződés, és az önmagában vetett hit a legnagyobb segítsége egy álláskeresőnek. Először is látnia kell, hogy ez egy átmeneti időszak. El kell fogadnia, hogy most egy új fejezet nyílik az életében, amit arra használhat fel, amire csak szeretne.  Önbecsülését erősíti, ha a passzív, úgymond áldozatszerep helyett aktív cselekvőként vesz részt a saját életében.

Mit tehet egy álláskereső, amíg nem találja meg a munkahelyét?

  • elfogadja és belátja, hogy az álláskeresési időszak átmeneti,
  • a nehéz élethelyzetben is a lehetőséget látja: annak a lehetőségét, hogy egy sokkal izgalmasabb, jövedelmezőbb időszak kapujában találja magát,
  • kitűzi a céljait az aktuális képességeit figyelembe véve, és meghatározza a pozitív változáshoz szükséges lépéseket,
  • elköteleződik, hogy a céljai megvalósulásának érdekében az otthon töltött idő alatt képezni fogja magát. Akár az önmenedzselésben, akár a szakmájában, vagy esetleg új szakterületbe ássa be magát,
  • gondot fordít az egészséges életmód kialakítására,
  • ápolja a baráti kapcsolatait.

Az álláskereső önbecsülését erősíti, ha tudja, hogy mindent megtesz azért, hogy pénzkereseti forrást találjon. A céljai megvalósulásának érdekében érdemes a szabadidejét pozitív változást előidéző tevékenységekkel megtölteni: járjon jókedvű, céltudatos emberek társaságába, hallgasson, olvasson inspiráló történeteket, nézzen motiváló filmeket.

 

Ha van az ismerőseid között álláskereső, akkor nyugodtan küldd tovább neki ezt az írást.

A bejegyzés trackback címe:

https://laskainelli.blog.hu/api/trackback/id/tr466944915

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása