Miért választok mindig ugyanolyan partnert magamnak?
2014. december 30. írta: Lane

Miért választok mindig ugyanolyan partnert magamnak?

parkapcsolatitanacsok_1.jpg

Egy baráti társaságban voltam, ahol az egyik szingli ismerősömben az este folyamán felmerült a kérdés, hogy vajon miért van az, hogy ő csak olyan pasikat fog ki, akik leginkább "anyát" keresnek és nem feleséget. Nem a nőt keresik és látják benne, hanem a gondoskodó mamát. És ez neki nem jó. Szeretne felnézni a pasira.

Persze, mindenre van magyarázat, és mint mindig, ezt is több szempontból vizsgáltuk meg. Lássuk, milyen lehetséges válaszok születtek:

1, A férfiak mocskosak, csak a kényelmet keresik, de semmit nem képesek adni… Bizony, ilyenek a férfiak! Miközben mi, nők mindent megteszünk értük…

2, Azonos az azonosat vonzza, és ezen elv mentén haladva érthetetlen az egész, hiszen a nő erős, céltudatos. De nyitott kérdés maradt, hogy ha a nő ennyire önálló és határozott, hogy lehet, hogy minduntalan ilyen kapcsolatban köt ki. (Vajon a nő támaszt keres vagy társat az útra?)

3, Nem jó körben forog a nő, hanem mindig ugyanabból a kosárból választ, és a negyvenes férfiak, akik jók lehetnének - hiszen kellően komolyak már, de még energikusak, egzisztenciával rendelkeznek és tudnak bánni a nőkkel -, szóval ezek a férfiak vagy foglaltak, vagy elváltak és gyanúsak.

4, Lehet, hogy a nőben van a „hiba”, és már az első perctől kezdve kiszolgál, ahelyett, hogy egyenrangú partnernek tekintené a férfit? Vajon elhiszi, hogy a választottja a férfi és ő pedig a nő? Felnéz rá? Tiszteli? Vajon engedi férfinak lenni vagy a majd-én-mindent-megoldok-hisz-én-tudom-a-legjobban stílust veszi fel?

Ki a hibás?

Az biztos, hogy én nem szeretek egy párkapcsolatban sem hibást kikiáltani. Bármi is történt.  Fontosabb a kérdés, hogy mit szeretne a pár, mi legyen a továbbiakban?
Mert, hogy egy kapcsolat helyreállításánál, egy házasság működőképessé tételekor nem érdemes bűnöst keresni. Ketten kell, hogy felelősséget vállaljanak a kapcsolatukért a következő időszakban.

Ő egy ...

A másik kérdés, amit nem szeretek feszegetni, hogy miért olyan a másik, amilyen.

A mi szempontunkból nem mindegy, hogy miért olyan a másik? Kikutathatjuk, hogy a gyermekkora vagy az előző kapcsolata miatt, de számít az ok a jelenben?  Persze nem baj, ha megvannak a dolgok miértjei, de még jobb, ha tudatosítjuk magunkban, hogy van egy adott helyzet, amiből szeretnénk a legtöbbet kihozni, és a kérdés immáron az lesz, hogy HOGYAN tegyük. A miért elhomályosodik. Nem visz előre már bennünket. Energiarabló és lelohasztja a lelkesedésünket.

Ha Te is úgy érzed, hogy mindig olyan partnerrel hoz össze a sors, aki nem tud hosszú távon a társad lenni, akkor ne arra pazarold az energiádat, hogy kielemezd az ő viselkedését, hogy miért van ilyen-olyan tulajdonsága, hanem azt figyeld meg, hogy mit mutat meg NEKED, mit árul el rólad, milyen változásra, fejlődésre késztet TÉGED ez a párkapcsolat.  Semmi nincs véletlenül, semmilyen feladat nem kerül elénk sértő és bántó céllal. Mind a fejlődésünket szolgálja. Rajtunk múlik, hogy együtt élünk –e az elénk gördülő feladatokkal, vagy állandó gátakat látva leblokkolunk.      

 

Laskai Nelli
házassági tanácsadó, motivációs tréner

A bejegyzés trackback címe:

https://laskainelli.blog.hu/api/trackback/id/tr927023971

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása