5 tipp, hogy szeretve és fontosnak érezd magad
2016. január 11. írta: Lane

5 tipp, hogy szeretve és fontosnak érezd magad

mosolygono.jpg„Senkit nem érdekel, hogy élek.” „Nem törődnek velem.” „Az emberek kihasználnak.” „Mindenre egyedül vagyok.”

Ismerősek a fenti mondatok?

Sok embertől hallottam már ezeket, sőt, én magam is éreztem már így. Amikor a magány, a magunkra maradottság, a kihasználtság érzése ural bennünket, akkor kegyetlennek látjuk a világot. Egy zord, mindenkit maga alá temető helyszínnek.  Az az ember, aki úgy érzi, hogy kihasználják, hogy nem barátkoznak vele, hogy nincs egy jól működő párkapcsolata, az az ember nem érzi szeretve magát, az ilyen ember keserű, haragos. A haragos ember pedig nem tudja megélni a saját és az élet csodálatosságát.

Mit tehetünk, hogy szeretve és fontosnak érezzük magunkat?

  1. Feltétel nélküli szeretet

Először is, tegyük magunkévá a feltétel nélküli szeretet működtetését. Ez igencsak megkönnyíti a másokhoz és magunkhoz való viszonyunkat.  Ha képesek vagyunk önmagunkat szeretni olyannak, amilyenek épp most vagyunk, és belátjuk, hogy folyamatosan fejlődő lények vagyunk, akkor könnyen fogadjuk el mások hibáit is, hiszen pontosan tudjuk, hogy mindenki csak jól akar lenni, és ehhez válogat abból az eszköztárból, amivel rendelkezik.

  1. Senki sem azért él, hogy mást szórakoztasson

Nem feladatunk mindenki kedvében járni, mint ahogyan másnak sem feladata, hogy bennünket boldoggá tegyen. Az ember társas lény – szokták mondani. Bizony, az! E felől nekem sincs kétségem, de csak segítő tekintetben és nem mankóként. Ha arra várunk, hogy legyen körülöttünk valaki, aki felvidít bennünket a rossz periódusunkban, aki szórakoztat bennünket, ha unatkozunk, akkor nagyot fogunk csalódni minden egyes napban és nem találjuk kellően izgalmasnak, szeretetteljesnek és lehetőséggel telinek az életünket.  Ha felismerjük, hogy unatkozunk, töltsük meg az időnket sporttal, tervezéssel, új ismeretek elsajátításával, mások segítésével.

  1. Légy kezdeményező!

Ha nem hív el senki egy kávéra, egy teára, egy jó buliba, akkor legyél te a kezdeményező! Hívd el te azt, akivel szívesen beszélgetnél, akivel megosztanád a gondolataidat!

  1. Tanulj meg önmagadra támaszkodni!

Nem a külső visszajelzésektől leszel eredményes. Nem mások meghatározásában kell megtalálnod önmagad. Mindenki egyedi, de egyben megegyezik. Mindenki képes arra, hogy megvalósítsa önmagát, azaz kihozza önmagából a legtöbbet. Mindenki meg tudja mutatni a legönazonosabb énjét, azt a minőséget, amit legbelül hordoz. Ez csak akkor megy, ha a sérelmét valaki nem fájdalmas sérülésként, hanem fejlődésre sarkalló útbaigazításként fogja fel. Személyeskedés nélkül.

Ne mások jóindulatára alapozd az életed. Legyél Te az, aki segít másoknak, aki visszacsatolást ad saját magának! Te mindig a saját szolgálatodban állsz! Magadra mindig számíthatsz! Egyedül magadra számíthatsz bizonyossággal. A jól-léted, a boldogságod neked legyen fontos és tegyél érte!

  1. Állj ki magadért, a vágyaidért!

Házassági tanácsadásra érkező kliensektől gyakran hallani, hogy egy bizonyos idő után a felek nem végzik örömmel az évekkel ezelőtt kialakított szerepkörbe illő munkafeladatokat. Például, a kapcsolat elején a feleség szívesen főzött, töltekezett abból a dicséretből, amit a konyhai sürgés-forgás eredményéért kapott. Húsz év után viszont ráeszmél, hogy ő ezt a szeretetért vállalta magára, és mert így látta a családjában. Anya főz, apa a munkából hazaérve fáradtan újságot olvas. Mindez ma már nem teszi őt boldoggá. Sőt! A feltételhez kötött szeretet megélése megnyomorítja, de nem mer változtatni, nem mer felhagyni az eddigi módszerekkel, mert tudja, hogy az konfliktust szül a társa és ő közte. De ha igazán társak és nem lakótársak, akkor a közös cél érdekében ezek megoldást hozó beszélgetések.

Amikor lazul az oda-vissza szeretetáramlás, amikor nem jön az elvárt külső visszacsatolás, akkor a kötelezőnek megélt feladatok felnagyítódnak. Úrrá lesz az emberen a mellőzöttség érzése. Már nem fog olyan könnyen menni a segítőkészség, a szolgálat. Mert már nem teljesül a feltétel.

Ha nem tesz boldoggá az a napi rutin, amit évek óta űzöl, akkor változtass! Ha a feladatkörön nem tudsz, akkor a hozzáállásodon! Fordíts időt arra, hogy mindig legyenek a napjaidban olyan percek, melyek a Te lelki feltöltődésedet szolgálják! Ha emiatt meg kell osztanod az érzéseidet, gondolataidat másokkal és fel kell vállalnod azt, aki vagy, és esetleg át kell szervezned néhány dolgot körülötted, akkor is tedd meg! Egyrészt, mert megérdemled, hogy elégedett, mosolygós emberként élj, másrészt azért, mert a boldogtalanság mindig megmutatkozik valamilyen negatív testi formában.

A boldog életed kulcsa a te fejedben van. Kezdd el élni az életörömmel teli életedet! Most.

 

További motiváló, párkapcsolat-javító írásért kattints a blogra!

 Laskai Nelli
házassági tanácsadó, motivációs tréner,
a Kezdj el élni! Életöröm program,
a Boldognak lenni című életmódkönyv
és a Két férfi között című naplóregény szerzője

A bejegyzés trackback címe:

https://laskainelli.blog.hu/api/trackback/id/tr448260806

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása