Hogy mondjam el a páromnak, hogy megcsaltam?
2018. július 29. írta: Lane

Hogy mondjam el a páromnak, hogy megcsaltam?

Jóformán nincs olyan ember, akinek nincs olyan a közelében, aki valaha hűtlen volt a társához. A tartós kapcsolatok nehezen bírnak el a mindennapos terhekkel, és gyakran az alapok sincsenek meg ahhoz, hogy egy kiegyensúlyozott, értett és fenntartható kapcsolatot működtessenek a felek.

pexels-photo-973401.jpeg

Andrea nehéz döntést hozott meg akkor, amikor úgy döntött, szeretői kapcsolatot kezd a munkatársával. A munkatárs kedves volt, figyelmes, és mindent meg akart adni Andreának. Ez a gesztus már évek óta hiányzott Andrea házasságából. A gyerekek gondozása, a nagyszülők mindennapos látogatása, a megélhetésért való küzdelem elvette minden energiájukat, így a fennmaradás lett a cél egymás kényeztetése, boldogítása helyett.

Andrea nem gondolt bele, hogy micsoda bonyodalmakat fog okozni a döntés, amit meghozott. Egyrészt titkok, és hazugságok kerültek a házasságába, másrészt saját maga is megzavarodott, hogy mi helyes, mi nem, és hogy mi jár neki, és mi nem – a boldog élethez. Talán egy éve tartott a viszony, amikor Andrea már nem akarta tovább hordozni a titkot. Nem akart hazugságban élni, ezért szakított a munkatársával. És feltette a kérdést magának: Hogy mondjam el a páromnak, hogy megcsaltam? Mivel nem találta az optimális választ, megkérdezett engem, hogy mi lehet a jó időzítés és szóhasználat ilyenkor.

Erre a kérdésre nem szoktam választ adni. Azaz, nem mondom meg, hogy mit tegyen az ügyfél. Sorra vettük a lehetőségeket, az utakat, hogy mi mit eredményezhet, mivel milyen okozatra lehet számítani. De ez mind feltevés. A valódi reakciót nem tudjuk előre.

Az viszont valóban nagy kérdés, hogy mivel tesz jót Andrea. Ha elmondja, vagy ha nem, és inkább csendben elkezdi építeni a házasságát, hogy esélyük legyen a boldog élethez. Bárhogy is dönt, munka vár rá. A hiányainak megfogalmazása, megoldás azok behívására, illetve a férj igényeinek megismerése, és azok teljesítése, hogy egyensúlyban legyen az adok-kapok a kapcsolatban.

A beszélgetéshez fel kell készülnie. Pontosan megfogalmazni az érzéseket, a vágyakat. Elismerni a saját részét abban, hogy ez így alakult, és nem vádolni a férjét azért, mert a kialakult helyzetet így kezelte. Fel kell készülnie arra, hogy a párjának kérdései lesznek, amire Andreának válaszolnia kell. Tudnia kell kezelni azt, amikor a férj nyomozói kérdéseket fog feltenni: kivel, mikor, hol, hányszor, milyen volt, mit érzett, amikor otthon hazudott, hogy tudott a gyermekei szemébe nézni… Az is lehetséges, hogy a férj, sértettségében válni akar, vagy hibáztató kommunikációval fog Andrea felé fordulni napokig, hetekig. Érthető, mert sérülést fog szerezni. Összedől a világba, a házasságba, az Andreába, és az önmagába vetett bizalma, ami eredményeként a bizalom nehezen, és nagy munkával fog tudni helyreállni. És ez a munka akkor lesz sikeres, ha mindketten egyéni munkát is végeznek.

Az sem egyszerűbb folyamat, ha nem mondja el. A titkot akkor egyedül fogja hordozni, és mivel nem derül fény a nem működő kapcsolat részleteire, a hiányokra, így annak kezelése is nehézkesebb lehet.

Bármelyiket is fogja választani Andrea, bízom benne, hogy tisztelettel, szeretettel, felelősséget vállalva fog tudni beszélni a krízist hozó döntéséről, és a további szándékairól.

Kapcsolódó írások: 

A hűtlenség 3 jellemző oka

Hat hónapja nincs otthon szex. Mit tegyünk a változásért?

Laskai Nelli
házassági tanácsadó, életöröm tréner

A bejegyzés trackback címe:

https://laskainelli.blog.hu/api/trackback/id/tr3914148773

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása