Mi a jó reakció, ha kiderül a megcsalás?
2018. szeptember 23. írta: Lane

Mi a jó reakció, ha kiderül a megcsalás?

A megcsalás vagy kiderül, vagy nem a társ számára, azonban a titok jelenléte általában érzékelhető. Az ügyfeleim beszámolója alapján világossá vált, hogy ha kiderül a megcsalás, akkor a kezdeti sokk után azon gondolkodik a megcsalt fél, hogy vajon most mi a helyes lépés, aminek meg kell történnie. Ha válni szeretne, akkor ilyesféle kérdésekre keres választ: hogy tudok megélni külön, mi a válás menete, mi lesz a gyerekekkel, mit mondok majd a szülőknek, stb.

pexels-photo-206512_1.jpeg


Ha nem akar elválni, akkor pedig leginkább azon a vonalon halad, hogy mit kellene másképp tennie ahhoz, hogy ne csalják meg újra. Ilyenkor lehet, hogy azt gondolja, hasonlóvá kellene válnia a szeretőhöz, vagy önmagát feladva szeretne még jobban megfelelni a társ vágyainak, elvárásainak. De az is lehet, hogy távolságtartásban gondolkodik, és arra vár, hogy a társ tegyen valami olyat, amivel bizonyítani tudja szerelmét, és kárpótolni tudja őt a történtekért. Az idő pedig majd enyhíti a fájdalmat.

Minden (kiderült) hűtlenség fájdalmat okoz. Ez egy olyan helyzet, amit helyre kell tenni mindkét félnek önmagukban ahhoz, hogy egy új kapcsolódást tudjanak megélni. Hogy ehhez mi a helyes út?

Például az, hogy engedik megélni maguknak, és egymásnak ezt a fájdalmat, és nem kell elfojtaniuk az érzéseiket. Egy ilyen helyzetben a megcsalt félnek kérdései lesznek, sőt, visszatérő kérdései is lesznek, amelyre fontos, hogy a hűtlen fél türelemmel, és szeretettel válaszoljon.

Ezeket a kérdéseket szokták nekem feltenni a megcsalt felek:

  • érdemes-e firtatni, hogy kivel, hol, hogy, milyen volt?
  • jó-e, ha kimutatom a szeretetem a hűtlen társ felé?
  • szabad-e kedvesnek lenni a hűtlen féllel?
  • jobb-e, ha elköltözik a hűtlen fél?
  • önmagát alacsonyítja-e le a megcsalt fél, ha együtt maradnak?
  • szabad-e elfogadni ilyen esetben a hűtlen fél közeledését?
  • őszinte tud-e lenni a hűtlen fél közeledése egy megcsalás után?

Én nem szoktam javasolni a taktikázást. Én hiszek az őszinte szeretet, a tisztelet, a kölcsönös elfogadás erejében. A kérdések tekintetében javaslom szem előtt tartani, hogy nem minden kérdésre létezik megnyugtató válasz. Sőt, némelyekre csak fájdalmas, hosszú távon is becsípődő válaszok léteznek. Ha nem szeretnéd, hogy később bevillanjanak képek, mondatok a viszonnyal kapcsolatos élményekről, akkor ne kérdezd meg. Ha úgy érzed, hogy képes vagy helyre tenni a hallottakat, számít neked a továbblépéshez, és nem fogod felemlegetni a későbbiekben, akkor kérdezd meg. De a párok, akikkel együtt dolgozom, leginkább megbánták, hogy megkérdezték a viszony részleteit, mert nem sok minden maradt, ami csak a kettejüké tudott maradni. Volt, ahol a kocsit, a telefont, a kanapét, a ruhatárat is kicserélték…

Amikor a hűtlen akar beszélni

Amikor megkérdeztem, hogy miért jó, ha a hűtlen fél elmondja a részleteket, akkor azt a választ kaptam, hogy azért, mert így megkönnyebbül a titok hordozásának súlya alól. Azonban ez nem mindig tudja szolgálni a kapcsolat újraépítését.  Az viszont igen, ha arról tudnak beszélni, hogy mi hiányzott mindkét! félnek, és mi az, amivel ezt be tudják hozni a mindennapokba.

Nem arról van szó, hogy tovább kell titkolózni, hanem arról, hogy olyan légkört tudjanak teremteni, amelyben mindketten felvállalhatják érzéseiket a másik sértése és sértődése nélkül. Ahol a szeretet meg tud nyilvánulni, és ahol a jobb kapcsolat kialakulása érdekében egymás felé tudnak fordulni a felek, hogy kiépíthessék a bizalmat, kitűzhessenek közös célokat, beszélhessenek egymás szeretetnyelvén azért, hogy egy boldog, mindkét fél számára megfelelő kapcsolatot építhessenek ki.

 

Milyen technika segíti a kapcsolat újraépítését?

Belátás, szeretet, kommunikációs technika, életöröm gyakorlatok, párkapcsolati gyakorlatok, hálagyakorlat, életcél megtalálása, felelősségvállalás erősítése…

Ahogyan ki szokott derülni az esetek feltárása során, nem a társ viselkedése generálja a hűtlenséget, hanem az, ahogyan az egyén érzi magát, és látja a kialakult helyzetet, és abban önmagát. A sértettség, harag, hiány vezeti őt oda, hogy valaki más mellett más lehessen végre.

Sok kapcsolat magában rejti mindazt az élményt, amit kint talált meg a hűtlen, csak nem fordítanak a párok kellő energiát a kapcsolatuk működtetésére, és nem célozzák azt jól ahhoz, hogy egy boldog kapcsolatban élhessenek.

 

További írások a témában ---> 

 Laskai Nelli
házassági tanácsadó, életöröm tréner

A bejegyzés trackback címe:

https://laskainelli.blog.hu/api/trackback/id/tr7414258437

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása