3  ok, amiért a házasságok tönkremennek
2022. április 24. írta: Lane

3 ok, amiért a házasságok tönkremennek

valasokai.jpg

A tartós kapcsolat, vagy a házasság olyan kihívásokkal állítja szembe a párokat, amelyekre a kapcsolatuk elején nem gondoltak, vagy nem tudtak ezekre a várható akadályokra felkészülni, mert a kapcsolat elején a rózsaszín köd, a szerelem, az újdonság ereje kiszorítja a józan gondolkodást. Mindenki a legszebb oldalát mutatja tudattalanul is, és a legszebb oldalát látja a másiknak is, hogy a kapcsolat egyáltalán létre jöhessen. 

Ami az elején könnyen megy, csak úgy, magától adódik, az a későbbiek folyamán, mikor már a hangsúly nem a közösség kiépítésén, egymás megismerésén, hanem egymás elfogadásán, a közös élet fenntartására irányul, azon egy idő után dolgozni kell. Nem elég, hogy az érzések vezérlik a cselekvéseinket, hanem mögé kell tudni látni a felszíni tüneteknek. 

Amit a klienseim a szakítás okaként gyakran megjelölnek:

  • túl sokat telefonozik
  • nem segít a háztartásban
  • nem érdeklődik irántam
  • nem mond el nekem semmit
  • keveset van otthon
  • nem nevetünk
  • nincs szex
  • sokat veszekszünk
  • nem érzem szeretve magam

A fenntartható kapcsolatokban a helyzeteket nem csak az érzelmek vonalán elemzik, hanem megkeresik az ok-okozati összefüggéseket is, egyre több hangsúlyt fektetnek az önismeretre, a társismeretre és úgy a párkapcsolat működésének megismerésére is. 

3 ok, ami váláshoz, szakításhoz vezet

 

A fentiekből kiindulva, megállapíthatjuk, hogy aki nem áll jól az önismerettel, hanem csak az addigi tapasztalataiból, tanult viselkedési mintáiból él egy (új) párkapcsolatban, az csak azokat a sémákat ismeri, amelyek az addigi élettapasztalataiból adódtak. De ahogy változunk mi is, a társunk is, úgy jó változtatni a sémáinkon is. 

1, Ön és társismeret hiánya 

Ha nem tudom, hogy mit miért teszek, vagy a társam milyen sémái alapján tesz vagy mulaszt el tenni valamit, akkor könnyen levonhatom azt a következtetést, hogy mi mégsem illünk össze, hosszú távon ez a kapcsolat nem működőképes. Pedig lehet, hogy csak nem értjük egymás viselkedését, és így korrigálni sem tudunk rajta. 

2, Ragaszkodás az igazságunkhoz

Mindenkinek igaza van a saját nézőpontja, mozgatórugója szerint. De az igazságunkat nem szerencsés lenyomni a társunk torkán, hiszen nem minden esetben fog velünk egyetérteni és a valódi probléma megoldásától is messzire visz  bennünket. A boldog párkapcsolat nem feltétlenül azt jelenti, hogy az abszolút igaszágot keressük és elfogadtatjuk a másikkal. Ha akarja, ha nem. Akik jól élnek egymással évekig, azok a problémára keresik közösen a megoldást. Hol az egyik enged, hol a másik abból, hogy igazoltassa az igazát. Nem lemondás, nem elfojtás, hanem a megoldásra fókuszálás vezeti őket. 

3, Ok-okozati összefüggések keresésének hiánya

Ha nem tudjuk, hogy az aktuális cselekedetünk mit fog eredményezni a kapcsolatunkat tekintve, akkor nem tudjuk a kapcsolatunkat jó irányba kormányozni. De valójában nem is csak a kapcsolatunk szenved ilyenkor csorbát, hanem az életünk egyéb területei is. Számtalanszor hallom kliensektől, hogy az a baj, hogy nincs szenvedély, nincs vágy, nincs szex a kapcsolatban. Azonban ennek okát ritkán látom felgöngyölíteni a pároknál. Valahol ott leragadnak, hogy azért rossz a kapcsolatuk, mert nincs testi érintés a mindennapokban. Viszont az, ha akadozik a szexuális együttlétek száma vagy minősége az nem a kapcsolat romlásához vezet, hanem épp fordítva. A roszul működtetett kapcsolat vezet oda, hogy két ember nem akar közel lenni egymáshoz, nem tudják befogadni egymás közelségét. A párokkal, akikkel együtt dolgozom, általában utoljára jutunk el oda, hogy a hálószobai dolgok rendeződnek. Hiszen az eltávolodás okait felkutatva tudunk majd olyan stratégiát gyártani, ami nyitja a hálószoba ajtaját. 

A tartós kapcsolatok, a házasságok "csak úgy" nem működnek. Azokat működtetni kell, energiát, időt fektetni abba, hogy időről-időre megértsük, hogy milyen változások történtek bennünk, mire van igény, melyik területet engedtük el motiváció vagy energiahiány miatt. Az érdeklődés a párom felé, a kapcsolatunk kimaxolása felé elengedhetetlen, hiszen az életem azon területe működik, amelyikbe energiát fektetek. Legyen az egészség, mozgás, pénzügyek. Ha nem teszek értük, szépen, csendben leépülnek. Így van ez a párkapcsolattal is. 

Mindig örömmel látom a klienseim életében bekövetkező változást. Rácsodálkoznak az egymást hergelő rossz sémákra, ami jellemzi a kapcsolatukat. A jól irányzott önfeltáró kérdéseknek, az esetek kielemzésével járó megértésnek köszönhetően egy idő után újra hinni kezdenek abban, hogy a kapcsolatuk képes jól működni, és nem feltétlenül szükséges feltörni a családjukat és mozaik családként folytatni tovább az életüket.

 

Laskai Nelli
házassági tanácsadó, életöröm tréner

Borítókép: pexels

A bejegyzés trackback címe:

https://laskainelli.blog.hu/api/trackback/id/tr6117815139

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása