5 stresszkezelési tipp a mindennapokra
2023. április 11. írta: Lane

5 stresszkezelési tipp a mindennapokra

stresszkezelesmindennapokra.jpg

Azt figyeltem meg, hogy amikor nem tudjuk jól kezelni a stresszt vagy túlfeszülünk, akkor a két végpont, azaz a vágyott élet(helyzet) és az aktuális élet(helyzet) között túl nagy a távolság. És nem is csak a távolság nagysága adja a feszültség mértékét, hanem a változás, a vágyott élet eléréséhez vezető út kirajzolódásának a hiánya. Eszköztelennek, erőtlennek, tehetetlennek érezzük magunkat. Minél jobban beszűkülünk, annál inkább fedi homály a kiutat.

Nem tudom, hogy neked mi a problémád, mivel kell küzdened éppen, de fontos, hogy tudj nyugodt pillanatokat, órákat szervezni magadnak, amikor rendben vagy, amikor pont jó, ahol vagy és amit teszel.

Meghálálja a tested: magasabb lesz az energiaszinted, nyugodtabb leszel, jobban át fogod látni és megérezni, hogy milyen lépésekre van szükséged a továbbiakban.

Különféle korosztályból hallom a magyarázatokat, hogy ki miért nem tud megpihenni, relaxálni. Sok a tennivaló, ott vannak a gyerekek, a munka, a szülők, a barátok, a háztartás, szóval, nincs idő arra, hogy azt tegyék, ami feltöltené őket. Ha jobban nagyító alá vesszük a napunkat, azért láthatjuk, hogy idő lenne, csak épp a fontossági sorrenddel van egy kis keveredés.

„Még bírom”

Vannak, akik észre sem veszik, hogy túl vannak terhelve, ez zömében a gyermekkorban kialakult automatikus programoknak lehet köszönhető, de nem jelenti azt, hogy valaki nem képes emlékeztetni, figyelmeztetni magát arra, hogy most már nem terhelhető büntetlenül.

Mit jelez a test?

Ha az érzéseimre, a testem jelzéseire figyelek, az iránytűként fog szolgálni annak érdekében, hogy tudjam, mikor jött el a pihenés ideje számomra. Gyomorfájdalom, izomfeszülés, gyakori fejfájás, émelygés, rossz hangulat, ingerlékenység, elegünk van mindenből érzés – csak hogy néhányat említsünk a jelek közül.

Az életet nem kibírni lenne jó, hanem megélni, belevetni magunkat az örömteli pillanatokba és visszaadni a világnak abból, amire képesek vagyunk.

Stresszkezelési tippek a mindennapokra

  • 1, Izomfeszítés (feszítsd meg a tested izmait, majd ernyeszd el. Ezt ismételgesd mindaddig, míg kellemes elernyedt állapotot nem érsz el)
  • 2, Légzésmeditáció (figyelj a légzésedre néhány percig. Figyeld a befelé és a kifelé áramló levegő útját, próbáld elcsípni a váltópontot.)
  • 3, Vezetett meditáció (a Youtube csatornákon találsz vezetett meditációkat, próbálgasd őket, keresd a megfelelő hangot, ritmust, ami feltölt téged)
  • 4, Saját meditáció (az én kedvencem ez a lazítási forma. Elképzelem, hogy egy réten sétálok, és van néhány állomás, ahol találok egy dobozt, és a dobozban valami tárgyat, könyvet, vagy üzenetet, ami segít a továbblépéshez. Előcsalogatom a számomra szükséges információkat magamból.)
  • 5, Mindfulness gyakorlatok (az 5 érzékszervünket figyeljük meg ilyenkor, hogy mit tapasztalunk általuk. Ítélkezésmentes jelenben tartózkodást kínál nekünk.)

A listára még legalább másik ötven olyan lazítási megoldás kerülhetett volna fel, ami a mindennapokban hatékonyan bevethető. Nem minden gyakorlat hoz azonnali és tökéletes megnyugvást mindenkinek, de érdemes próbálgatni, hogy melyik irányzat jön be nekünk, mert a tartós túlfeszülés rossz eredményt hoz az életünkbe. Nem leszünk hősök, akiket csodál a világ a teherbíróképességért, hanem egy valaki leszünk a sok közül, akik szomorúan, boldogtalanul, rossz hangulatban élték le az életüket. A választás a miénk, a tiéd…

Ha szeretnéd, hogy felrajzoljuk a saját boldogságtérképedet, megtaláljuk a személyre szabott lazítási formáidat, Itt tudsz időpontot egyeztetni. Szeretettel várlak!

 

borítókép: pixabay.com

A bejegyzés trackback címe:

https://laskainelli.blog.hu/api/trackback/id/tr4118099826

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása