10 stresszűző tevékenység
2022. november 09. írta: Lane

10 stresszűző tevékenység

stresszoldo_gyakorlatok.jpg

A stresszes állapot egy ideig jó lehet, ha pozitív kimenetelű változásba fordít minket, azonban egy ponton túl már csak a negatív hatását érzékeljük. Azt viszont eléggé. Kinek ne lenne ismerős az az időszak, amikor apró, a későbbiek folyamán jelentéktelenné váló dolgokon felhúzza magát, és minél jobban beszippantja a negatív gondolatok spirálja, annál több dologban észlel sikertelenséget, és süllyed a hangulata egyre mélyebbre.

A stresszkezelésre van eszköztárunk, ki is gyűjtöttem tiz dolgot, amivel máris megpróbálhatod jobb állapotba varázsolni magad. Ha most elég rossz hangulatban vagy, akkor lehetséges, hogy olvasva a tippeket, ellenállásba fogsz ütközni, és azt mondod majd, hogy te biztos nem fogod kipróbálni. Azonban arra bíztatlak, hogy mégis próbáld valahogy megszakítani a panasz-spirálodat.

Cselekvés helyett sodródás?

 

A ventillálás egy ideig jót tesz, utána már nem, szóval, ha úgy érzed, beszélned kell a benned lévő érzésekről, akkor fordíts gondot arra is, hogy a kipörgetés végén valami megnyugtató gondolathoz vissza tudj térni. A külső környezet valószínű, hogy életünk végéig tartogatni fog hangulatromboló helyzeteket, a mi feladatunk mégis az, hogy megéljük azt a csodás részünket, ami az elcsendesedéssel, a magunkra fókuszálással észlelhető.

1, Meditáció. Vezetett vagy instrumentális zene hallgatása közben történő elmepihentetés.

2, Mindfulness gyakorlatok. (légzésmeditáció, mindfulness evés/séta/cselekvés)

3, Gondolatbarangolás megállítása – ne rágjuk meg újra a múltban történteket és ne ugorjunk a jövőbe sem. Maradjunk a jelenben.

4, Jóga

5, Olvasás (olyan irodalom, ami szórakoztat és nem megterhel)

6, Önsegítő csoporthoz csatlakozás (online vagy személyes találkozók)

7, Vicces, megnevettető eseményekre emlékezés, vagy videók megnézése

8, Alvás. (ha csak rombolni tudjuk magunkat, annál már az is jobb, ha szundítunk egyet)

9, Kreatív alkotás (főzés, rajzolás, festészer, varrás, madáretető készítése, nagytakarítás)

10, Séta a természetben, rácsodálkozni a színekre, formákra.

 

Jó, ha emlékeztetjük magunkat a nehezebb időszakokban, hogy képtelenség mindig jól járni, így óhatatlanul is várnak ránk rosszabb napok. Azonban minden alkalommal ott a lehetőség, hogy valamerre kimozduljunk a megrekedt rossz hangulatunkból, és sok esetben ez azzal a kezdőlépéssel történik, hogy elfogadom azt az állapotot, amiben most vagyok, de kijelentem, hogy szándékomban áll olyan gondolatokat és cselekvéseket választanom, melyek jobb hangulatba emelnek engem.

 

Laskai Nelli

házassági tanácsadó, mindfulness life coach

 

Borítókép: pexels.com

A bejegyzés trackback címe:

https://laskainelli.blog.hu/api/trackback/id/tr2517974292

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása