10 dolog, ami segít feldolgozni a szakítást
2022. november 22. írta: Lane

10 dolog, ami segít feldolgozni a szakítást

szakitasutan.jpg

A válás, a szakítás nehéz és fájdalmas epizód még annak is, aki kezdeményezi a különválást, hiszen minden szép emlék, amit felhalmoztak és minden elképzelt közös terv, amiről ábrándoztak – darabokra hull. Nem csak a párkapcsolat szakad meg, hanem újra kell kalibrálni az életet is.

A szakítás okai

 

Tartós kapcsolatokban az egyensúlytalan energiabefektetés, az egymásra figyelés hiánya, az egyéni stressz, függőség kezeletlensége, a helytelen kommunikáció, a másik számára taszító működési séma, a mérgező bánásmód – mind a kapcsolat szakadása felé tolja a párt.

Túlélni a szakítást

 

A szakítás fájdalma nehezen, de elviselhető, még ha a krízis közepén azt is érzékeljük, hogy ez sosem fog elmúlni, sosem leszünk újra a régiek. Szerencsére ez nem igaz. Az egyéni megküzdési stratégia döntő lesz a szenvedés hosszában. Elgyászolni szükséges, de évekig szenvedni nem.

Nehezíti a helyzetet, ha már gyerekek is vannak, hiszen szülőként – bár eltitkolni nem kell a gyerek előtt a szülő nehéz érzéseit, de azért bőven akad tennivaló, melyek miatt erőt kell venni a szülőnek önmagán, a fájdalmán és idővel újra vinni kell tovább a mindennapokat.

Mi segít a szakítás után?

 

  • Elismerhetjük, hogy mely pillanatok voltak értékesek és melyek voltak kevésbé azok a kapcsolatban. Mindkét oldalt próbáljuk meg egyenlően bevilágítani.
  • Engedjük meg a negatív érzéseinket, de ne ragaszkodjunk hozzájuk. Egy szakítás fájdalmas, ezt kikerülni nem lehet, de nem törvényszerű beleragadni ebbe az állapotba. Pihenjünk, ha jólesik, kérjünk segítséget, ha szükséges, dolgozzunk apránként az önbizalmunkon, gyógyuljunk a társas kapcsolatainkban, még ha nehezünkre is esik megmozdulni.
  • Hagyjuk a „mi lett volna, ha” gondolatokat.
  • Hagyjuk a „talán mégsem kellett volna szakítani” gondolatokat.
  • Miután elsirattuk azt, amit elveszítettünk (személyt, élményt, illúziót, jövőképet), kezdjünk el fókuszálni először a jelenben maradásunkra. Ha betörnek a szívfacsaró emlékek, irányítsuk a figyelmünket a jelenbe.
  • Készíthetünk leltárt, hogy mi mindent adott ez a kapcsolat nekünk, mit tanultunk belőle. De nézzük meg azt is, hogy milyen negatív hatás ért bennünket.
  • A barátoknak történő gyakori panaszkodás idejét csökkentsük (kérjük meg őket, hogy az adott időn túl jelezzenek számunkra, hogy mára elég volt a panaszból). Legyen szándékunk meghallani a megoldást, a bátorítást, a jó tanácsot is.
  • Tegyük helyre az önbecsülésünket, ne kudarcként könyveljük el azt, hogy csak eddig vitt egy irányba az út bennünket. Biztos, hogy volt ajándék az együtt töltött időszakban, de ha mindent megtettetek ahhoz, hogy boldogabbá váljon a kapcsolat és mégis ketté vált az út, akkor annak is megvan a maga oka. (Az önfejlesztés elengedhetetlen ahhoz, hogy a későbbiekben jól működtessük a következő kapcsolatunkat.)
  • Ne üldözzük, ne győzködjük az exet csak azért, mert most nehezen képzeljük el, hogy boldogulni fogunk nélküle is. Feltételezve, hogy a szakításkor tiszta és őszinte kommunikációt folytattatok, nincs szükség további magyarázatokra. Ha valaki nem akar energiát tenni egy kapcsolatba veled, akkor az a kapcsolat nem fog működni. Jelezd felé, ha te készen állnál újrakezdeni, így ha hasonlóan érez, akkor úgyis kapcsolatba fog lépni veled. Ha nemet mond, próbálj meg hátrébb lépni.
  • Kezdd el tervezni az életedet, építs fel egy új struktúrát a hétköznapokra és a hétvégékre is. Ha nagyon mélypontra kerültél, akkor először lehet, hogy csak az előtted álló órát tudod megtölteni feladattal, mert túl soknak tűnik, ha napokat, heteket kell várnod egy-egy terv megvalósítására. De nem baj. Bármilyen kis lépés a jó irányba, előre visz téged.

Ha nem tudod kordában tartani a gondolataidat, és elkap a negatív spirál, használd a mindfulness technikákat, mert nagy segítséget adnak ahhoz, hogy a jelenben tudj maradni. Próbálj minél többet kapcsolódni önmagadhoz, a barátaidhoz, családtagjaidhoz, akik szeretetteljes teret tudnak biztosítani a számodra.

A legfontosabb, hogy még ha most nem is érzed, hogy erős vagy, de higgy az erődben. Annyi mindenen keresztül mentél már, és oly sokszor talpra álltál, hogy minden esélyed megvan arra, hogy újra kiegyensúlyozott legyél. Ne add fel, te is megérdemelsz egy jól működő kapcsolatot, amelyben megéled a szeretetet, az elfogadottságot és biztonságban érzed magad.

Borítókép

A bejegyzés trackback címe:

https://laskainelli.blog.hu/api/trackback/id/tr2917984784

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása