10 gyakorlat, amitől jobban fogod érezni magad
2023. január 24. írta: Lane

10 gyakorlat, amitől jobban fogod érezni magad

boldogsaggyakorlatok.jpg

 

Előfordul, hogy egy bizonyos életszakaszunkban nem érezzük jól magunkat a bőrünkben, nem vagyunk jóban önmagunkkal, esetleg eltávolodunk az önszeretet érzésétől. Ezen lekapcsolások azonban zavart okoznak a lelki egyensúlyunkban, nem érezzük a helyünkön magunkat, és ez kihat az életünk több területére is. Megakadást okoz a párkapcsolatunkban, csökken az önértékelésünk is, megrekedünk.

Érzelmi biztonság, belső támasz

 

Csodálatos érzés, amikor valaki más jelzi vissza nekünk, hogy jók vagyunk, jó, amit teszünk, szerethetőek vagyunk. Pláne, ha egy szeretett és számunkra hiteles ember közvetíti ezt felénk. Ám, ha csak ekkor vagyunk rendben, akkor kiszolgáltatottá válunk. Akkor vagyunk jól, ha ez a valaki ott van velünk, míg ha nincs mellettünk, akkor könnyen magunkba roskadhatunk.

Könnyebb dolgunk van az életben, ha megtanuljuk önmagunkat megnyugtatni, felemelni, szeretni, elismerni, hiszen mindig kéznél vagyunk, számíthatunk magunkra bármilyen nehézség vagy öröm esetén.

Gyakorlatok, melyektől jobban leszel

 

1, Írd össze az eredményeidet. Minden olyat írj le, amibe energiát tettél és valami eredményességet éltél meg általa. Ez lehet egy jól sikerül iskolai verseny gyermekkorodból, vagy az az erőfeszítés, amikor a főnöködtől fizetésemelést kértél. Még akkor is, ha nem úgy zárult, ahogy vártad, de te megtetted a dolgod.

2, Ígérj meg magadnak valamit és tartsd is be. Ha megszeged az önmagadnak tett ígéretet, az legalább akkorát tud rombolni, mintha egy számodra kedves személy szegte volna meg a szavát a károdra.

3, Mozogj. Bármit. Táncolj főzés közben, sorozatnézés közben nyújts, vagy mozgasd át a tested tetőtől talpig.

4, Légy jó másokhoz is, és tégy jót másokkal is.

5, Dolgozz a múlt sebein. Azokra gondolok most, amelyek megszerzését magadnak, a döntéseidnek köszönhetsz. Emberek vagyunk, néha rossz döntéseket hozunk, ez az élettel jár. Elkerülhetetlen. A múlton való rágódás azonban nem visz előre. Vond le a tanulságot és a tapasztalatodat állítsd a fejlődésed szolgálatába.

6, Kerüld a fiktív párbeszédeket. Ne terheld az elmédet és ezzel együtt a hangulatodat olyan meg nem történt verziókkal, amelyek lehúznak. Pörgeted a fejedben, hogy mit kellett volna mondani, és ha arra azt felelte volna az a másik, akkor így vagy úgy válaszoltál volna? Erre tényleg nincs szükséged, ha jól akarod érezni magad. Elég, ha azt megállapítod, hogy mit fogsz legközelebb egy hasonló helyzetben tenni.

7, Tanulj valami újat. Ez jól edzi az elmédet is és teljesebbnek fogod érezni magad.

8, A helyzetekben képviseld magad, állj a saját oldaladra az adott helyzetekben. Ha rossz érzést kelt benned, ami történik, állj ki magadért.

9. Hozd előre magad a tennivalók listáján. Kiegyensúlyozottabb, kreatívabb, motiváltabb leszel, ha megadod magadnak azt, amire vágysz.

10, Írd össze minden nap, hogy mi mindenért vagy hálás. Számold meg, mennyi jó dolog történt veled aznap. A legjobb, ha akkor feljegyzed, amikor valami jó történik veled, mert így csak át kell olvasnod este a listádat és nem fogsz átsiklani az apróbb örömök felett.

Ha a szüleidtől nem kaptad meg azokat a pozitív visszajelzéseket, melyekre szükséged lett volna, esetleg nem mindig megfelelően reagáltak az igényeidre, akkor biztosan az önelfogadás, önszeretet, önbecsülés témakör gyakran foglalkoztat téged. Nem vagy ezzel egyedül.

Azt tapasztalom, hogy az jön rendbe magával, aki energiát és időt fektet a múltja megismerésére, a rutinszerű sémáinak feltérképezésére és átírására. Megtanulja összehangolni a megérzéseit, az érzéseit, gondolatait és a cselekvését. Így fog kiteljesedni a párkapcsolatban, a karrier vonalon és ez fogja segíteni a napjai minél jobb megélésében.

 

Laskai Nelli
házassági tanácsadó, mindfulness life coach

 

 

Borítókép: pexels.com

A bejegyzés trackback címe:

https://laskainelli.blog.hu/api/trackback/id/tr6918033292

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása