Élj így, ha boldog párkapcsolatot szeretnél!
2024. január 04. írta: Lane

Élj így, ha boldog párkapcsolatot szeretnél!

partanacsadas_online.jpg

Ha úgy érzed, veszélyben van a párkapcsolatod, olvasd el ezt az írást és próbálj meg változtatni egyes berögzült szokásaidon.

Hogy mitől sodródik egy kapcsolat a válás felé? Csak néhány okot említek:

  • nem megfelelő kommunikáció,
  • nem megfelelő szeretetkimutatás,
  • a csapatgondolkodás hiánya,
  • a közös programok hiánya,
  • az aránytalan házimunkamegosztás,
  • elégtelen konfliktuskezelés,
  • az igények megfogalmazásának hiánya,
  • empátia hiánya,
  • a saját életben megélt kudarcokba ragadás, stb.

 

ROSSZ MINTÁK, AUTOMATIKUS PROGRAMOK ÁTÍRÁSA

 

A kapcsolatok terén való fejlődés, az önfejlesztés és az empatikus hozzáállás egy olyan út, ami gyakran hatalmas változásokat hozhat az életünkben. Képzeljük csak el, hogy a rossz berögződés, a rossz működési minta miként árnyékolhatja be a mindennapjainkat, kihatva a legközelebbi kapcsolatainkra.

Például, hova vezet, ha a megkér a társam valamire, de én azt kritikának hallom és megsértődöm. Ez nem vezet a boldog kapcsolat megéléséhez, mint ahogyan az sem, ha nem úgy közeledem a társamhoz, ahogyan ő igényelné, hanem úgy, ahogyan nekem esne jól, vagy oly módon, amiről feltételezem, hogy várja. Én beletolom az energiát, de nem kapom meg a várt jutalmat érte, ezért neheztelni fogok a társamra.

A felelősségvállalás, a másikra figyelés hiánya megmutatkozhat abban is, ha mindent elviccelek, és nem veszem komolyan a társam igényét. Ez lehet tudatos elfordulás is, de gyakran inkább egy mélyben meghúzódó probléma megküzdési stratégia áll a háttérben.

A kapcsolatokban automatikus programok alapján működünk mindaddig, míg át nem vesszük az irányítást a reakcióink felett. Ezért fontos számunkra, hogy felismerjük és javítsuk ezeket a rossz mintákat, melyek befolyásolják azt, ahogyan magunkhoz, vagy másokhoz viszonyulunk, főként a házastársunkhoz. Ha nem ismerem, hogy mit miért teszek, nehezebben fogom megtenni az áhított változtatást is, így a kapcsolatom nehézkes, boldogtalan lesz. Ha nem kapom meg a szeretetet, bátorítást, támogatottságot a társamtól, előbb-utóbb én sem fogom megadni számára azt. Így már be is áll egy eltávolodást okozó kör.

ÖNISMERETTEL A BOLDOG PÁRKAPCSOLATÉRT

 

A házasságokat számos kihívás érheti. Az együtt töltött idő során előfordulhat, hogy elveszítjük a kapcsolatot a valódi érzéseinkkel, vagy megszokásból már nem tudjuk kellőképpen kifejezni az érzelmeinket. Az önfejlesztés azonban egy hatalmas eszköz lehet ahhoz, hogy visszahozzuk az elveszett egyensúlyt és megjavítsuk a házasságunkat.

Fontos megértenünk saját magunkat, belső működésünket, hogy megérthessük, miért reagálunk az adott módon bizonyos helyzetekre. Tudatosítanunk kell azokat a rossz berögződéseket és működési mintákat, melyek negatívan befolyásolják a kapcsolatunkat.

EMPÁTIA

 

Az empátia kiemelkedő fontosságú a kapcsolatokban. A társunk érzéseinek megértése, az ő szemszögéből való látásmód felvételével képesek lehetünk jobban támogatni és megérteni őt. Az empátia megnyitja az utat a mélyebb kapcsolatok felé és lehetővé teszi, hogy jobban összekapcsolódjunk a házastársunkkal.  Nem kell azt érezni, amit a másik érez, de fontos, hogy kifejezzük számára, hogy látjuk, mi a problémája, és megértjük, hogy ez milyen érzést okoz neki.

Az igazi kapcsolódás és megértés az érzelmek megosztásával és azok kifejezésével érhető el. Képesnek kell lennünk arra, hogy szeretetünket, törődésünket, és hálánkat kimutassuk a másik fél felé.

ÖNFEJLESZTÉS EGYEDÜL VAGY SZAKEMBERREL

 

Az önfejlesztés egy folyamatos út, ami soha nem ér véget. Mindig lesznek területek, melyeken fejlődnünk kell, és mindig lesznek lehetőségeink arra, hogy még inkább elmélyítsük kapcsolatainkat. Az önfejlesztés folyamatos gyakorlást és elkötelezettséget igényel, de az eredményei hihetetlenül kielégítőek lehetnek. Nem csak párkapcsolati szempontból, de az életünk minden területére kihat, ha kiegyensúlyozottak vagyunk, megfelelő önbizalommal rendelkezünk, vagy képesek vagyunk a helyes kommunikációra.

Azok, akik hajlandóak megvizsgálni magukat, kijavítani a rossz berögződéseiket, és megtanulják helyesen kifejezni szeretetüket és törődésüket, azok hatalmas lépéseket tehetnek a házasságuk megmentése és a boldogabb jövő felé vezető úton. Az önfejlesztés által nyújtott belső békével és megértéssel együtt, a kapcsolatok virágzóvá válhatnak és az elkerülhető válás helyett az összetartozás erősödhet.

Számos kliensnél tapasztaltam, hogy amikor önmagukat fejlesztették, a párkapcsolatuk „magától” fejlődésnek indult, ők pedig elégedettebbek és boldogabbak voltak. Elérték a vágyott célt, az újra pezsgő, szeretetteljes párkapcsolatot, amiben jól érezték magukat.

Gondoljunk csak bele, hogy milyen támogató, nyugodt, boldog légkört teremt meg két ember, aki tisztában van a saját működésével, a társa működésével, és azzal a tudatossággal működtetik a kapcsolatukat. Elérhetetlennek tűnik? Pedig nem az. A kérdés nem az, hogy meg lehet-e menteni egy kapcsolatot, vagy fel lehet-e kelteni újra a társunk iránt a vonzalmunkat (vagy fordítva), hanem az, hogy szándékunkban áll-e vállalni a munkát, hogy rátekintsünk saját magunkra a hibáinkkal együtt, és szándékunkban áll-e az erőforrásainkat megtanulni használni a megfelelő cél eléréséhez.

Végezetül még annyit, hogyha éppen szétesés felé tartó kapcsolatban élsz, hogy a kliensek nagy többsége el szokta mondani a közös munkánk végén, hogy bárcsak hamarabb kezdett volna el az önismerettel foglalkozni. Megmenthette volna a kapcsolatát, megspórolt volna kellemetlen helyzeteket magának, és kevésbé adta volna át a rossz mintákat a gyermekeinek.

Tudom, hogy nehéz meghozni a döntést, hogy foglalkozni kezdj magaddal, a kapcsolatoddal, energia és anyagi invesztálással jár. Tudom. De sokkal sokkal nagyobb nyereséget könyvelsz majd el a végén, mint azt most gondolod.

Nem késő elindulni az ön-és párkapcsolatfejlesztő úton, de nem érdemes sokáig halogatni, hiszen ma vagyunk a hátralévő életünkben a legfiatalabbak, illetve, minden, amit teszünk, hat arra, hogy milyen jövő áll előttünk.

Laskai Nelli
házassági tanácsadó, NLP tréner

A tanácsadás menetéről ITT olvashatsz.

 

Borítókép. pexels.com

A bejegyzés trackback címe:

https://laskainelli.blog.hu/api/trackback/id/tr4518294089

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása