Egy anya nem vehet ki betegszabadságot?
2015. április 02. írta: Lane

Egy anya nem vehet ki betegszabadságot?

szuloipeldamutatas.jpgVan egy gyógyszerreklám, ami azt közvetíti, hogy egy anya sosem mehet betegszabadságra. Fájhat a feje, gyötörheti a nátha, neki akkor is el kell látnia a gyermekek körüli teendőket és a háztartást is. Mert mi, anyák, nem lehetünk betegek.

Ilyenkor mindig a két lányomra gondolok. Ez lesz a jövőjük? Így kellene, hogy felnőjenek? Csak ők láthatják el a gyermekeiket és a házimunkát? Egy anya, ha véletlenül megbetegszik, és jól esne neki egy kis pihenés, akkor nem teheti meg?

A szülő – gyerek libikóka

A héten volt szerencsém ott lenni Dr. Vekerdy Tamás előadásán.  Hihetetlen élmény volt! Az előadásmódja, a kifejtett álláspontja, a kutatásai és mindezek nemes célja, hogy segítse a szülőket, akik mindenféle elvárásoknak próbálnak eleget tenni, és segítse azokat a gyerekeket, akiknek mindezt el kellene tudniuk viselni. Vekerdy szerint elemi igény lenne egy kipihent anyuka. Igen, egyetértek ebben is vele.

Egyik tábornak sem könnyű. Gyerekként nehéz volt megérteni a szüleim szabályait, félelmeit, szülőként mindezek súlyával tisztában vagyok, most meg nehéz elfogadni a gyermekeim ellenállását, kevésbé megértő viselkedésüket. Ilyen az élet.

Azt gondolom, hogy egy anyának nem könnyű - még némi pihenőt beiktatva sem - megküzdenie a mindennapok feladataival: a pénzkereséssel, a gyermekneveléssel, a nevelését illető kritikákkal, a dolgozó férj csinos és szingli munkatársnőinek szellemével, a háztartással. Éppen ezért méltánytalan azt sugallni, hogy számára nem jár a pause a forgatagban.

A betegség - csengő

A betegség jelez valamit. A fejfájás is. Miért nem olyan társadalmi célú reklámok készülnek, amelyek arra biztatják, abban támogatják az édesanyákat, hogy merjenek segítséget kérni, ha valami baj van? Miért ördögtől való néha elfáradni és kérni más segítségét? Régen besegített a mama, a dédi, a dada.  Ma már, ha a segítséget nem tudja megfizetni az anya, akkor nagyon hamar kiég. Szűkös az élettér, a szabadidő, kevés a pénz. Belefárad az életébe, türelmetlenségével, enerváltságával pedig kockáztatja a párkapcsolat működését is. 

Együtt könnyebb (lenne)

Ja, hogy a többgenerációs modellhez kellenének az otthontartózkodó nagyszülők, nagynénik, nagybácsik is, és nem a 65. évük után, hanem hamarabb? Sokkal hamarabb, hogy tudjanak segíteni az unokáik körül, legyen energiájuk átadni tudásukat a legfiatalabb generációnak.

Talán, ha a gyermekvállalást nem pénzzel, hanem a működő, harmonikus családi élet fenntarthatóságának bemutatásával és tanításával ösztönöznék, talán, ha nem a gyógyszeripar sietne segítségünkre, ha fáj a fejünk és kifáradtunk, hanem a közösség, az emberi kapcsolatok játszanának szerepet a lazításban és feltöltődésben, akkor kevesebb felbomlott kapcsolat, és kevesebb enervált ember járna az utcákon. Tudom, nehéz kialakítani egy új rendszert, pedig gyorsan jól működővé, elfogadottá válna, főleg amikor már mindenki érzi a bőrén, hogy mit profitál belőle.

A boldogság neked is jár

Nem az a boldog ember, aki képes egymaga mindent megoldani az életében, akár kimerültség árán is. Szabad annak is jól érezni magát a bőrében, aki pihenőnapot iktat be, vagy segítséget kér és vesz igénybe másoktól.

A Boldognak lenni című könyvben több fejezetet szenteltem a párkeresés, a párkapcsolat-javítás, az életöröm előhívására alkalmas módszerek bemutatására. Olvasd el a visszajelzéseket itt!

A számomra ideális világban nem az tölti ki a jelent, hogy a várható kényelmes jövő érdekében – elszalasztva minden pillanatnyi pozitív élményt – futok a mókuskerékben. Sokkal inkább szeretném haragmentesen, türelmesen, szeretetteljesen élvezni a jelen ajándékait.

Merj Te is segítséget kérni, ha úgy érzed, valamiben elakadtál! Sosem késő, hogy új dolgokat tanulj, új embereket ismerj meg, új szokásokat alakíts ki! Ma vagy a hátralévő életedben a legfiatalabb!

 

 

Laskai Nelli
házassági tanácsadó, motivációs tréner
a Boldognak lenni és a Két férfi között című könyvek szerzője

 

A bejegyzés trackback címe:

https://laskainelli.blog.hu/api/trackback/id/tr957332610

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása