Mit tegyen, ha féltékenységtől szenved?
2014. december 11. írta: Lane

Mit tegyen, ha féltékenységtől szenved?


munkahelyifeltekenyseg.jpgAz év végi munkahelyi bulik több párkapcsolatban gubancot okozhatnak. Nem minden évzáró összejövetelre viszik el a munkavállalók a párjaikat, és ebből könnyen lehet otthon konfliktus.

Ma már népszerű kikapcsolódás, ha wellness programokra megy, vagy több napra kiruccan a csapat. Az adott év részletezése, és a jövő év várható változásainak bejelentése után leeresztésképp egy finom vacsora és a jól megérdemelt közös fürdőzés, masszázs várja a munkatársakat.  Nem feltétlenül a több napig tartó buli az, ami kiváltja a féltékenységet, lehet az egy hosszú éjszakába nyúló parti is.

Ha valamelyik félben eluralkodik a féltékenység, akkor sok minden terítékre kerülhet egy ilyen helyzetben. Általában sértődés, veszekedés, vádaskodás lesz napirenden, ahogy közeleg az évzáró napja. Ám a féltékenység sok mindent megmutat annak, akit hatalmába kerít, és a másik fél számára is igen beszédes jelenség. Mivel a féltékenység legkevésbé szól a párunkról, hanem leginkább magunkról, az önszeretetről, önbizalomról, elfogadásról, így csak mi tudjuk elengedni is ezt az érzést, hogy ne rontsa a kedvünket és a párkapcsolatunkat.

De mit tegyen, aki féltékeny, hogy ne mérgezze tovább a párkapcsolatát?

  •          Tudatosítsa magában, hogy a féltékenység egy érzés, egy okozat, amit valami kiváltott, és nem hiszti.
  •          Keresse meg, hogy milyen hiány áll a féltékenység mögött (önbizalom hiánya, a párjától kapott szeretet kifejezésének hiánya, vagy a bizalom hiányzik a párja felé).
  •          Figyelje meg, hogy milyen saját mulasztásokra mutat rá a féltékenység (mi az, amit nem adok meg a páromnak, ami miatt azt hiszem, hogy más karjaiban köt ki).
  •          Törekedjen arra, hogy mihamarabb kimozduljon a féltékenység állapotából!
  •          Amennyiben volt már arra példa, hogy a párja megcsalta, akkor – mivel együtt maradtak – ne hánytorgassa fel a múltat. Gondoljon arra, hogy mi minden változott az óta a saját és a párja viselkedésében is, ami az összetartozásra, a hűségre utal!
  •          Próbáljon meg a jelenre fókuszálni, ne szaladjon vissza a múltba, sem előre az időben, ne gyártson történeteket a fejében!
  •          Mutassa a párja felé, hogy mennyire szereti őt!
  •          Érdeklődjön a helyszínről, a programról, hogy elkerülje a fantáziálást!
  •          Meséljen a párjának arról, hogy mit érez, mi a félelme, és miért nehéz számára ez most!  
  •          Mondja el, hogy mivel tudná a párja segíteni, hogy szűnjön ez az érzés. Ne utalgasson, ne ködösítsen, hanem mondja ki, hogy mitől lenne most könnyebb (Az nem ér, hogy azzal, ha el sem menne. Helyette válasszák ki azt, ami mindkét félnek még kényelmes: pl. telefonon jelentkezik, megadott időben hazaér, milyen közös élmény fogja követni ezt az eseményt)
  •          Ha idegesíti, ahogy párja készülődik otthon, csinosítja magát, akkor arra az időpontra időzítse a bevásárlást, vagy kávézzon, mozizzon a haverjaival, barátnőivel (elkerülendő a veszekedést).
  • Lehetőség szerint ne beszélje meg a barátaival a féltékenységét, mert könnyen lehet, hogy közös fröcsögés lesz belőle! Olyannal beszéljen, aki nem fogja mindenáron a pártját, hanem segít objektíven látni a dolgot.

Az általános forgatókönyv szerint féltékenység során az egyik fél dühösen, fenyegetésképp sorolni kezdi a másiknak, hogy mit NE tegyen a bulin, mert különben…. Ez esetben viszont a párja úgy érezheti, hogy korlátozzák őt, nem bíznak benne és bántásként élheti meg a gyanúsítgatást.  Ha nem említjük meg a párunknak a féltékenységünket, akkor nem szerencsés magunkban fortyogni és beszólogatni a párunknak azt illetően, hogy milyen gyenge és megbízhatatlan alaknak tartjuk, aki nem képes a hűségre.

Zárszóként még annyit, hogy sokat tehet a helyzet oldására az a fél, akinek a párja féltékenységtől szenved:

  •          Nem titkolózik a munkahelyi eseményt, a kollégákat illetően (még akkor sem, ha a féltékenységet szeretné megelőzni, mert a párja ki fogja szúrni, hogy valamit eltitkolnak előle).
  •          Nem zárkózik el az elől, hogy telefonon beszélhessenek, ha úgy adódik (nem kapcsolja ki a mobilt, ha nem is tudja felvenni, de legalább visszahívja).
  •          Megértően fogadja  és tiszteletben tartja párja érzéseit (nem neveti ki, nem tesz rá sértő megjegyzéseket, nem bagatellizálja az érzéseket, aggályokat).
  •          Biztosítja őt a szeretete felől (azon a módon, amiből a párja meg is érzi azt).
  •          Hű marad a párjának tett ígéretéhez az este, a csapatépítő hétvége során.

 

Még több bevált módszer az önbizalom erősítésére, a párkapcsolat javítására, a féltékenység, hűtlenség kezelésére a Boldognak lenni című könyvben olvasható.

 

foto: Pinterest

A bejegyzés trackback címe:

https://laskainelli.blog.hu/api/trackback/id/tr886974719

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása