Nehezen döntesz? Akkor olvasd el ezt!
2015. október 13. írta: Lane

Nehezen döntesz? Akkor olvasd el ezt!

valas1.jpgHa tudom, hogy változtatnom kellene, miért nem teszek semmit?

A fenti kérdést sokszor hallottam már, sőt, van, amikor én is felteszem magamnak, hogy mihamarabb véget vessek a határozatlanságnak. Azt szokták mondani, ha nem változtatsz, valószínű, hogy még nem szorít annyira a cipő. Erre egyből jön a reakció, hogy de igen, nagyon rossz a helyzetem, minden szürke és fásult, tudom is, hogy mit kellene tennem, de mégsem teszem, mert hiányzik az energia a megvalósításhoz.

Akkor most lassítsuk le a filmet!
Miért nem változtat valaki, ha tudja, hogy ez a kulcsa a boldogabb életének?

Lehetséges válaszok:

1, Nem tudja, hogy mit szeretne.
Csak azt tudja, hogy most nem érzi jól magát a bőrében. Nincs tisztában az értékeivel, nem találja magát érdemesnek egy szebb életre. Nem lát mást, mint amit tapasztal. Megtorpan.

2, Nem tudja, hogyan érje el, amit szeretne.
Tudja, hogy a változást akkor érné el, ha például új munkahelye lenne, vagy ha másik kapcsolatban, esetleg másik lakásban élne. De nem tudja, min kellene változtatni, hogy ezek megvalósuljanak. Megtorpan.

3, Tudja, hogy mit szeretne, azt is tudja, hogyan tudná elérni, de nem meri megtenni az első lépéseket.
Tisztán látja, hogy ahhoz, hogy elérje, amit szeretne, ahhoz tanulnia kellene vagy kiállni valaki elé és feltárni az érzéseit, a gondolatait ahhoz, hogy a változás megtörténjen. Fél a saját és mások reakciójától, fél a leértékeléstől, a kudarctól. Nem bízik önmagában, a kreativitásában, a jó sorsában. Megtorpan.

Ha a nehezen döntők táborába tartozol, akkor első lépésként el kell, hogy fogadd: most ilyen vagy, de képes vagy változni ebben is. De ez után anélkül, hogy hátradőlve sodródnál az események által, éppen hogy egyre több területen kellene átvenned az irányítást, döntéshelyzeteket kellene bevállalni, majd venni egy nagy levegőt, és meghozni az álmaidhoz vezető döntéseket. Anélkül, hogy napokig, hetekig aludnál rá. 

Egyébként, a nem döntés is döntés. Úgy döntesz, hogy nem változtatsz. Ezzel sincs baj, csak akkor arra fókuszálj, hogy a meglévő helyzetben érezd jól magad. Biztosan a mostani helyzetednek is meg vannak az előnyei, vedd sorra azokat és érezd jól magad a jelenben. Erről szólna az élet.
Ha nagyon félsz a hibázástól, és azért félsz meglépni dolgokat, mert nem tudod, hogy miként reagál majd a környezeted, vagy mi van, ha nem hozza be a számításaidat, írj egy pro és kontra listát, és dönts aszerint. Készíts tervet több lehetséges kimenetellel. Biztonságot tud adni, ha látod, hogy mindenre van megoldás.Tévedni pedig biztos fogsz a döntéseid során, de ha hiszed, hogy a téves döntéseid is téged szolgálnak, így már nem olyan ijesztő, igaz? Ha a döntésed nem egészen úgy sül el, ahogy szeretnéd, akkor is van még egy döntési lehetőséged, hogy a kialakult helyzeten változtass, és így tovább.

Mivel egy merőben új szokást akarsz a határozottságoddal, a bátorságod gyakorlásával kialakítani, eleinte lesznek ellenállások benned. Lesznek emberek, akiknek az önállóságodra történő reakciója nem feltétlenül lesz pozitív hangvételű, de te ne tántorodj el! Megkeverted az állóvizet. Ez következménnyel jár. Mégpedig azzal, hogy sokkal jobb életed lesz, mint ami volt előtte.
 

 További életminőség-javító tippért kattints a blogra!

 Laskai Nelli
házassági tanácsadó, a Kezdj el élni! Életöröm program,
a Boldognak lenni című életmódkönyv és a Két férfi között című naplóregény szerzője

 

A bejegyzés trackback címe:

https://laskainelli.blog.hu/api/trackback/id/tr317963776

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása