Így küzdd le a változástól való félelmedet!
2023. február 21. írta: Lane

Így küzdd le a változástól való félelmedet!

felelemavaltozastol.jpg

Talán már te is megtapasztaltad, hogy milyen érzés egy helyben toporogva azon dilemmázni, hogy merre lépj. Homályos utak rajzolódnak a szemeid előtt, és minél gyorsabban akarsz döntésre jutni, annál jobban lever a víz, összeszűkül a gyomrod. Csökken az életkedved, gyengének érzed magad és talán elveszettnek is.

Mindig érzed, ha változtatni kell

Te is biztosan megérzed, ha változást kell beengedni az életedbe. A gyomorfájdalmak, az álmatlanság, a szervezeted meggyengülése jelzi, ha itt az idő, hogy bizonyos megrögződéseidet elengedd és valami egészen új értéket, szemléletet fogadj be a haladásod érdekében.

Azonban a változás fájdalmakat, félelmeket hozhat. Hiszen, ki szereti elengedni a megszokott, ismert formulákat azért, hogy új, ismeretlen területen próbálja ki magát? Kevesen. Ők azok, akiket a kíváncsiság hajt és nem valamiféle külső kényszer.

Félelem a bizonytalanságtól

A változás bizonytalanság, de a bizonytalanság nem feltétlenül csak rossz lehet. Amikor félünk a változástól, akkor hajlamosak vagyunk a lehetséges rossz eredményt terjedelmesebbnek és mélyebbnek látni, a jó aspektusokat meg miniatürizálni. Arra „biztatjuk” az elménket, hogy ne akarjon rávenni a változásra. Ne akarja, hogy másként tegyünk valamit, mint ahogyan azt megszoktunk. Szeretjük, ha a (hamis) biztonságérzetünk megvan. Megfogalmazzuk, hogy mi nem jó, milyen negatív érzéseink vannak, de nem lépünk azért, hogy jobban érezzük magunkat. Leginkább azért nem lépünk, mert félünk, hogy jól döntünk-e, meg fogjuk-e bánni később, és valóban jobb lesz-e az életünk a változtatás után. Ezekre nem tudunk garantáltan korrekt válaszokat adni, hiszen nem látunk a jövőbe. Azonban régebben sem láttunk, mégis hoztunk döntéseket. Abból tudsz kiindulni, hogy negatív érzéseid vannak, amiből jó lenne megkönnyebbülni. Milyen lehetőségeket látsz magad előtt, ha rá vagy szűkülve a probléma-megoldás vonalra? Vagy nem figyelsz a körülményekre, esetleg átkeretezed a történetedet, vagy megváltoztatod a körülményeidet. Az is lehet, hogy azért nem változtatsz, mert nem tiszta a víziód, hogy merre vinne, mit adna neked ez a változás.

Hoztam néhány kérdést, ami segíthet, hogy legyen egy erős víziód a változtatáshoz.

  • Mi az a félelem, rögzült hiedelem, ami miatt nem mersz változtatni?
  • Vélekedik-e a környezeteben, vagy számodra példakép ember másként erről a problémáról vagy abszolút jogos a hiedelmed?
  • Milyennek látod, éled meg magad így, hogy nem változtatsz?
  • Képzeld el magad a jövőben úgy, hogy nem változtatsz, csak sodródsz…vajon mi vár rád? És képzeld el úgyis, hogy megfontolt, ám bátor vagy a változtatáshoz…ha meglépted ezt a változtatást, szerinted mi vár rád a jövőben?
  • Ha valaki más mesélné el neked a történetét, a problémát, a hiedelmét a változással kapcsolatban, te mit javasolnál neki? Mit tegyen, amitől meg fog könnyebbülni?
  • Utolsó kérdés: miért lenne célszerű és megnyugtató, ha a toporgás, dilemmázás helyett döntenél?

Ezért éri meg változtatni

A változtatás több dolog miatt is nehéz. Egyik része a bizonytalan kimenetel, ugye. A másik, hogy nincs eszközünk, használati útmutatónk az új helyzetre, továbbá kényelmetlen az is, amikor nem rutinból visszük végig a napunkat, hanem megállunk és átgondoljuk, hogy mit lenne jó tenni. Arról nem is beszélve, hogy új utakra lépni, új szokásokat bevezetni nem mindig hoz zökkenőmentes változást a kapcsolatainkban sem, így azokat a konfliktusokat is be kell vállalni a siker érdekében.

A mérleg másik serpenyőjében pedig az életed áll. Az az élet, amiben önazonosan, lelki egyensúlyban, elmélyült élvezettel élhetsz. Az idősek azt szokták mondani, hogy az életük gyorsan elreppent, és leginkább az elszalasztott döntéseiket bánták meg. Néha venni kell egy nagy levegőt és átnézni, hogy is áll az életünk, mit lenne jó elengedni, mit lenne jó beemelni az életünkbe azért, hogy jobban legyünk, teljesebb életet élhessünk. Ez nem mindig jelent fekete vagy fehér, végletes változásokat, kis lépésekkel is lehet haladni a vágyott cél felé. Türelemmel, jól megválasztott célokkal, működési módszerekkel.

Ha jelre vártál, talán ez most az. Ha szeretnéd, hogy segítsek letisztázni a benned kavargó gondolatokat és megírjuk közösen a számodra jó és kíméletes változtatási stratégiát, ITT vedd fel velem a kapcsolatot. Szeretettel várlak Téged is!

 

Laskai Nelli
házassági tanácsadó, NLP, mindfulness life coach

 

borítókép: pexels.com

A bejegyzés trackback címe:

https://laskainelli.blog.hu/api/trackback/id/tr4518054724

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása