Ez az a pont, amikor egy házasságot nem lehet megmenteni
2017. október 06. írta: Lane

Ez az a pont, amikor egy házasságot nem lehet megmenteni

A párkapcsolatokban hol közelednek, hol távolodnak a felek egymáshoz. Ez akkor okoz gondot, ha a felek nem ekképpen kezelik a jelenséget, és nem tenni akarnak azért, hogy közelebb hozzák a másik felet magukhoz, hanem úgy beszélnek, és úgy tesznek, hogy az éppen önmagát kereső, vagy befelé forduló fél „vegye észre magát”, és a társában ébredt hiányérzetet kezdje el visszatölteni.

Mi szokott történni ilyenkor? Egyik fél sem érzi szeretve magát, és ezért megindul a

  • vádaskodás
  • hibáztatás
  • sértődés
  • revans
  • agresszivitás
  • tiszteletlenség
  • ignorálás.

Gyakorlatilag minden olyan, amit nem a szeretet vezérel. Ezek olyan negatív megnyilvánulások, melyek nem segítenek a feleknek, hogy egymáshoz visszataláljanak, hanem olyan lelki sebeket okoznak, melyek csak még jobban csorbítják az összetartozás érzését.

sad-659422_340.jpg

Amennyiben itt még észbe kap a pár, és mindketten arra törekednek, hogy megtörjék ezt a negatív hangulatot, és kifejezzék a másik számára észlelhető módon a szeretetüket, akkor még menthető a kapcsolat. Kommunikációs technikák, konfliktuskezelés megtanulásával, és az önismeret fejlesztésével. Ezekhez segítséget nyújt a Boldognak Lenni című könyvem, abban kigyűjtöttem olyan technikákat, melyek által meg lehet érteni, hogy mire van szükség a javításhoz, és hogyan lehet jól működtetni egy kapcsolatot.

Azonban, ha csak az egyikőjük szeretné a kapcsolat helyreállítását, de a másik fél lemondott a „békés, tisztelet-, és szeretetteljes” közösség megteremtésének lehetőségéről, ott nincs esély a házasság megmentésére, mert bármilyen javító szándékkal fog élni az egyik fél, a másik csak a negatívumot akarja meglátni. Az emberben, a helyzetben. Így ő nem fogja beletenni a kapcsolat javításához szükséges 100 %-át, nem fog felelősséget vállalni az eredményességhez szükséges feladatokban.

Ha a házaspár egyik tagja úgy dönt, hogy nem ad esélyt a javításra, nem akar tenni azért, hogy új látásmóddal új szokásokat működtessen, akkor azon a ponton rekedve nincs esély a kapcsolat megmentésére. A válás nem biztos, hogy bekövetkezik, de a kapcsolat nem lesz működtetve.

 Laskai Nelli
Házassági tanácsadó, életöröm tréner

 

A bejegyzés trackback címe:

https://laskainelli.blog.hu/api/trackback/id/tr1512933677

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása