10 újévi fogadalom, amit mindenkinek érdemes betartani
2017. december 30. írta: Lane

10 újévi fogadalom, amit mindenkinek érdemes betartani

Nem mindenki tesz újévi fogadalmat, mondván, hogy nem kell ahhoz egy új naptár, hogy másként legyen valami az életünkben, mint ahogyan addig volt. Nem kell, hogy új évet írjunk ahhoz, hogy megváltoztassuk a szokásainkat.

pexels-photo-372042.jpeg

Ugyanakkor egy jó motiváció, egy löket, egy “presszió” lehet az évváltáshoz kötött változtatás. Ha valakiben erős az elhatározás, hogy szakítson a régi berögződéseivel, és új alapokra helyezze az életét, akkor jó tudni, hogy addig, amíg nem nézünk szembe a jelennel, a jelenkori működéseinkkel, reagálási programjainkra, nem nevezzük meg a gátló, bennünket visszafogó félelmeinket, szokásainkat, addig sokkal nehezebb változtatni is rajtuk. (Ehhez segítséget találunk az Építed vagy Rombolsz? című könyvemben.)

Nem javasolt megijedni attól, hogy mi minden megy rosszul az életünkben, sokkal inkább javasolt leülni, és szeretettel gondolni magunkra, a világra, és ebben az érzelmi állapotban megtervezni, hogy mit és hogyan fogunk másképp tenni a jövőben.

Ha érzed, hogy valamiben változtatnod kellene, de nem tudod, hogy mi az, akkor az alábbi lista jó kiindulási alap lehet a változtatáshoz, egy egészséges, boldogabb életmód kialakításához:

  1. Több vizet iszok. Ma már több alkalmazást is letölthetünk a telefonunkra, ami jelez nekünk, hogy egy pohár vizet kell innunk. Érdemes beállítani.
  2. Gyakrabban beszélek a szeretteimmel. A rohanó világunkban hajlamosak vagyunk mi is rohanni, és abban a tudatban vagyunk, hogy minden szerettünk számára világos, hogy mennyire szeretjük őket. Valójában nem az, úgyhogy ne fukarkodjunk a szeretet kifejezésével.
  3. Többet mozgok. Noha nagyon kikapcsoló tud lenni egy mozi maraton, vagy az egész délutános chatablakban lógás, de a mentális és fizikai egészségünk szempontjából is sokkal hasznosabb, ha legalább heti kétszer- háromszor aktív mozgásra adjuk a fejünket.
  4. Elajándékozom, ami már nem kell. Az ember gyakran gyűjtöget. Felesleges cuccokat őrizget a szekrényeiben arra várva, hogy majd egyszer belefogy, vagy majd valamire jó lesz. Azt mondják a pakolásban szakértők, hogy amit egy éve nem használtunk, nem vettünk fel, azt ideje tovább ajándékozni.
  5. Kipróbálok valami újat. Igen, okosak vagyunk, tapasztaltak, és gyakran fásultak. De nagyon fel tudja pörgetni az életünket, ha új ismereteket sajátítunk el, ha beiratkozunk tornázni, jógázni, vagy egy főzőtanfolyamra. Soha nincs késő egy hobbi kialakításához.
  6. Kevesebbet tévézek, többet olvasok vagy zenét hallgatok. A tévéhíradók, a negatív gondolatok elültető vagy erősítő filmek, műsorok helyett olvassunk inkább pozitív, felemelő könyveket, cikkeket, melyek erőt, bátorságot adnak élni, és segítenek megtervezni az új életstratégiánkat.
  7. Egyre többször alkalmazom a mindfulness technikát étkezéskor, zuhanyzáskor, sétakor.
  8. Egészséges ételeket, és italokat fogyasztok. Szeretem magamat, tisztelem a testemet, ezért olyan ételeket választok magamnak, melyek támogatják az energiaszintemet, és megkönnyítik a testem működését.
  9. Hetente legalább egyszer digitális detox napot tartok. Félreteszem, kikapcsolom a digitális eszközöket, és az offline csendet, vagy a valós közösséget választom a virtuális élet helyett.
  10. Naponta legalább 20 percet én-idővel töltök. Azt teszem, ami kikapcsol, ami feltölt, ami csak rólam szól – lelkifurdalás nélkül (ez fontos!).

Ha szeretnéd rendbe tenni az életedet, ha vágysz arra, hogy tudatos életet élj, és megérezd azt, hogy milyen, amikor a saját életed ura vagy, akkor igazából mind a 10 pontot jó, ha be tudod építeni az életedbe. Ne várd az ideális napot a kezdéshez, kezdj neki már most.

 

Laskai Nelli
életöröm tréner, házassági tanácsadó, szerző

A bejegyzés trackback címe:

https://laskainelli.blog.hu/api/trackback/id/tr3613535095

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása