9 dolog, ami segít, hogy jót aludj
2019. március 15. írta: Lane

9 dolog, ami segít, hogy jót aludj

Napjainkban igen sokan szenvednek attól, hogy nem sikerül könnyedén elaludniuk, vagy pedig éjjel felébrednek és órákig forgolódnak az ágyukban a pihentető alvás helyett. Azonban az alváshiány nem hoz jót az embernek, így érdemes tenni ellene valamit.

pexels-photo-371109.jpeg

Álmatlanság ellen…

A mai rohanó világ megkívánja az embertől, hogy mozgalmas, pörgős napirendet alakítson ki. Férjen bele a munka, a család, a mozgás, az egészséges étel elkészítése, az én-idő, a párkapcsolat, a jótékonyság, a szórakozás, és a felöltődés is. Azonban ez a szép összeállítás nem igazán teljesíthető maradéktalanul, és minőségben 24 óra leforgása alatt.

Amire fókuszálok, ott az energia, és ha lefekvés előtt még azon kattogunk, hogy mit és hogyan kellene elvégeznünk másnap, meg azon is, hogy vajon mit nem csináltunk jól a mai napon, vagy a múltban, akkor nem fogjuk tudni átvezetni magunkat a pörgésből a megnyugvásba.

Vannak, akik a kisgyermekek elalvása után tudnak nekilátni a saját munkájukhoz, vagy a házimunkához, és gyakran még kilenc-tíz óra után kezdik felpörgetni az agyukat, és persze, hogy egy-két óra múlva nehezen jön össze az alvás. Ezért érdemes este már inkább lecsendesíteni az elménket.  Ha nem megy könnyedén, akkor eleinte tudatosan alakítsuk úgy a napirendünket.

Ellazulást hozó gyakorlatok:

Meditáció.  Végezhetjük a lazító, összpontosítást, megnyugvást segítő légzésmeditációt, vagy az egész testet végigpásztázó meditációt, illetve átadhatjuk magunkat egy vezetett meditációnak is.

Zenehallgatás. Sokan esküsznek arra, hogy elalvás előtt egy kellemes, lágy instrumentális zene hozzásegíti őket az elalváshoz, míg mások szerint egy halkra kapcsolt rádió morajlása készteti alvásra őket.

Gyógynövények.  Gyógyteákkal, gyógynövény alapú készítményekkel is lehet próbálkozni.

Illatok. Ha pár csepp levendula olajat csepegtetünk egy zsebkendőre és odatesszük a párnánk mellé, várhatóan hozzásegít bennünket egy jó alváshoz.

Légzéstechnika. Irányítottan, szándékosan lassított, mélyített légzéssel is rávehetjük magunkat a lazulásra.

Testi érintés. A párunkhoz való hozzábújás, az érintés, a simogatás rendkívül jó hatással tud lenni az elalváshoz.

Mozgás. Érdemes beiktatni egy nagyobb sétát, vagy tornát, de szakemberek szerint elalvás előtt két órával már ne pörgessük túl a testünket.

Étrend. Kerüljük vacsorára a szervezet számára terhelő ételek fogyasztását.

Digitális elvonás. Vonzó időtöltés lehet elalvás előtt filmet nézni, vagy lapozgatni a közösségi média oldalait, de bizonyítottan rosszat tesz a pihentető alvásunknak, ezért inkább olvassunk egy könnyed könyvet helyette – papír alapon és nem e-book olvasóval.

 

Ezek azok a segítő praktikák, melyeket be lehet vetni, hogy jót aludjunk.

Azonban nem szabad megfeledkezni arról, hogy minél több megoldandó, lezáratlan, kusza, káoszos ügy van az életünkben, annál zaklatottabban éljük a mindennapjainkat. Érdemes tehát a probléma gyökerét kezelni, és rendet rakni a lelkünkben, fejünkben, hogy nyugodt, tiszta, pozitív gondolatokkal térhessünk nyugovóra.

 

 

Ha szeretnéd, hogy Neked is segítsek túl jutni ezen a krízisen (akár megcsalt, akár hűtlen fél vagy, vagy csak rendezni szeretnéd az érzéseidet, életedet), itt írd be magad a naptáramba. Szívesen fogadlak, hogy ne titkok vagy kétségek között kelljen élned, hanem megismerd az erőforrásaidat, és használni tudd őket a boldogságod megélése érdekében.

 

Örömteli napot kívánok!

 Laskai Nelli
házassági tanácsadó, életöröm tréner

A bejegyzés trackback címe:

https://laskainelli.blog.hu/api/trackback/id/tr4014689586

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása