Hogyan döntsek a szeretőm és a társam között?
2019. április 08. írta: Lane

Hogyan döntsek a szeretőm és a társam között?

A hűtlenség a párkapcsolatban élők réme, hiszen ha ez megtörténik, akkor megtörik az az elképzelés, hogy a kettejük közössége szent és sérthetetlen. A megcsalt fél elveszíti a kizárólagosság érzését, legalábbis annak tudatát.

pexels-photo-623078.jpeg

A hűtlenség kérdését érdemes talán a morális mércén túl más szemmel is megnézni, hiszen minden ilyen döntés egy okozata valaminek. Persze, nem azt mondom ezzel, hogy a tett nem fájdalmas, nem tud kétségbeejtő lenni, csak azt, hogy a világon minden ok-okozati összefüggésben áll, és ez alól a párkapcsolat sem mentesül.

A hozzám érkező párok története alapjaiban megegyezik: valami hiányzott valakinek, és azt az űrt valahogy megpróbálta pótolni valamivel, vagy valakivel. Amikor valaki döntést hoz, és megcsalja a társát, akkor válaszút elé kerül: 

  • megszünteti a szeretői viszonyt, és a partnerével rendbe hozza a kapcsolatát,
  • vagy megtartva a viszonyt marad minden a régiben,
  • illetve van más opció is, mégpedig, hogy kilép a kapcsolatából, és a szeretőjével (vagy nélküle, de egyedül) folytatja tovább az életét.

Gyakran filozofálgatnak arról, hogy mi a nehezebb eset, ha valaki szerelmes a szeretőjébe, és azért tartja fenn a viszonyt, vagy ha testi vonzalom tartja őket egymás mellett.  Talán mindegy, mert a lényeg, hogy van valami, ami miatt máshoz vágyakozik, mintsem a partneréhez, és ez nehezíti a döntés meghozatalát. Talán mert kevesebb munkával jár, mint a kapcsolat javítása, talán azért, mert a jó élményre az agy úgy reagál, hogy még, még, még…

Hogyan lehet úgy dönteni, hogy azt később ne bánja meg valaki?

A válaszom: sehogy, vagy mindenhogy. Nem lehet előre tudni egyetlen döntésünknél sem, hogy azt meg fogjuk-e bánni, de a helyzeteinkhez való hozzáállásunk rajtunk múlik, a nézőpontunk fogja eldönteni, hogy bánunk valamit, vagy megpróbáljuk kihozni a lehető legjobbat a szituációból.

A dilemmázó ügyfeleim két végletet szoktak látni. Az egyik, hogy szakít a szeretővel, és akkor majd csak az ellaposodott kapcsolat fog maradni, ahol szomjazik az életörömre, pezsgésre, szexre, vagy a szeretőjét választja és egy izgalmasabb, új fejezet veszi a kezdetét, miközben megbántva a szeretteit, kimarad a család életéből.  

Érthető, hogy ezt a kettő utat látva nehéz a döntés. Nehéz elengedni a külső kapcsolatban szerezhető életörömöt a szürkeségért, azonban vannak gyakorlatok, gondolatok, melyek átszínezhetik a várható végeredményt. 

Mit tehetünk a boldog kapcsolatért?

A boldog párkapcsolat nem elérhetetlen, de szükséges hozzá elsősorban a szándék, hogy meg akarjuk javítani az eddigi kapcsolatunkat, akarunk változni, és akarjuk jól érezni magunkat benne.  Szükséges az igények megfogalmazása, a vállalási hajlandóság, a felelősségvállalás a tettekért, vagy mulasztásokért. Új szokásokat kell behozni a kapcsolatba, új szemmel nézni a társra, és emelni a kapcsolatban élők önismereti szintjét, megtanulni a pozitív, szeretetteljes kommunikációt, újra teret adni az intimitásnak, a testiségnek. Ebben segítségre van például a szeretetnyelvek célzott alkalmazása, a belátási készség fejlesztése, és a közös cél, ami miatt a pár úgy dönt, hogy továbbra is együtt akarnak élni.

A döntés meghozatalában az a vízió fog segíteni, hogy mit akar a kliens megélni, és mit hajlandó tenni érte. Ha meghozta a döntést, és valóban szándékában áll a kapcsolatát helyrehozni, akkor a megfelelő gondolatokra, érzésekre fókuszálva, mindkettejük mozdulásával működni fog a dolog, hiszen a világban minden ok-okozati összefüggésekként van jelen. Márpedig, ha a múlt –jelen vonatkozásában ez működik, akkor miért ne lenne működőképes a jelen-jövő tekintetében is.

 

 Ha valaki nem akar elválni, és újrakezdeni a párkapcsolat kiépítését és fenntartását egy új személlyel, hanem a meglévő kapcsolatban kíván eltölteni még jó néhány évet, akkor érdemes most tennie valamit a változásért, hiszen a hátralévő életében most a legfiatalabb. Egy új nézőpontból, új szemlélettel, új célokkal, önmagát és a társát újra megismerve tudatosabban nekivágni a házasság újabb, örömtelibb fejezetének.

 Ha szeretnéd, hogy Neked is segítsek túl jutni ezen a krízisen (akár megcsalt, akár hűtlen fél vagy, vagy csak rendezni szeretnéd az érzéseidet, életedet), itt írd be magad a naptáramba. Szívesen fogadlak, hogy ne titkok vagy kétségek között kelljen élned, hanem megismerd az erőforrásaidat, és használni tudd őket a boldogságod megélése érdekében.

Hidd el, létezik boldog párkapcsolat.

 

Örömteli napot kívánok!

 Laskai Nelli
házassági tanácsadó, életöröm tréner

A bejegyzés trackback címe:

https://laskainelli.blog.hu/api/trackback/id/tr5514748445

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása