Jó, ha elmondja valaki a hűtlenségét?
2019. november 21. írta: Lane

Jó, ha elmondja valaki a hűtlenségét?

A kapcsolatokban gyakran megjelenik a hűtlenség – valamilyen formában. Úgy vélem, amióta a párkapcsolati kötődések kialakultak, talán azóta a hűtlenség is jelen van. Ha valaki megcsalja a társát, akkor felmerülhet benne a kérdés, hogy jobban jár-e, ha bevallja, mielőtt kiderül, vagy inkább azzal tesz jót a kapcsolatának, ha titokban tartja (és megpróbál tanulni a történtekből).

pexels-photo-427547_1.jpeg

Mindegyiknek meglehet az előnye/hátránya.

Az egyik verzió szerint, ha az őszinteség jegyében megosztja a társával az információt, akkor van esélyük odafigyelni arra, ami nem működött, felfedni a titkot, szemtől szembe bocsánatot kérni, megtalálni a párkapcsolati távolodás okait, és egy új, javított fejezetet nyitni a közös életünk könyvében. Azonban egy ilyen vallomás után nem mindig úgy történnek a dolgok, ahogyan azt a hűtlen fél elképzeli. A klienseim közül vannak, akik ilyenkor azt várják, hogy a szeretői viszony lezárásával, a titok bevállalásával, a bocsánatkéréssel a megcsalt fél haragja, csalódottsága gyorsan enyhülni fog, hiszen őt választotta a külső kapcsolat helyett, plusz, az őszinteségért is járhatna valami kegyes bánásmód. Csakhogy a megcsalt fél nem egészen így látja, és még ha nem is haragszik a társra, azért a felhőtlen jókedv várat magára, és helyette a gyakori borús kedv a jellemző. Ami teljesen érthető, hiszen kapott egy ütést attól, akit szeretett, akiben megbízott, újra kell értelmeznie a párkapcsolatot, az emberekbe vetett hitét, és természetesen önmagára is rá kell néznie az eset fényében. Ezek azért nem túl lélekemelő dolgok.

A másik szál, azaz, ha nem mondja el a titkot, magában rejti a veszélyt, hogy így apropó hiányában nem fognak leülni és őszintén beszélni a kapcsolatbeli hiányosságokról, és a bocsánatkérés elmaradása miatt a bűntudat telepszik rá. Ebben az esetben a megcsalt fél nincs terhelve az előzőekben vázolt nehézségekkel, de a távolodás feltárását, és okainak kezelését ekkor is meg kell oldani. A kapcsolat javítása ilyenkor is szükséges, hiszen, ha minden a régi szokások szerint megy tovább, akkor ugyanaz a boldogtalanság borítékolható. Ilyenkor a hűtlen félnek a titokkal együtt élve kell, hogy lássa a saját megoldóképletének a következményeit, és törekedni egy másfajta működésre, hogy a belső vívódásai kapcsán ne jusson el újra a hűtlenségig.

Érdemes rálátni arra, hogy a hűtlenség mi miatt történt. Mi volt az a hiány, amit a kettejük működése okozott, és hogyan lehet ezen változtatni. Azt tapasztalom, hogy ha a szeretet és az elköteleződés újra láthatóvá válik, akkor a párok túl tudnak jutni a krízisen, és valóban javítani tudnak a kapcsolatuk mindennapjain.

A megcsalás fájdalmas, romboló dolog (mindkét fél számára), amely tapasztalás után a bizalom helyreállítása, a hit beengedése, a kétségek elporlasztása, a szeretet áramoltatása válik szükségessé, hogy a kapcsolat folytatódni tudjon.

*****

Ha szeretnéd, hogy segítsek az újraépítésben, a probléma feltárásában és annak kezelésében, túl jutni  az elakadáson, a krízisen (akár megcsalt, akár hűtlen fél vagy, akár a kommunikációban, egymás megértésében vagytok elakadva), itt írd be magad a naptáramba. Szívesen fogadlak, hogy ne titkok vagy kétségek között kelljen élned, hanem megismerd az erőforrásaidat, és használni tudd őket a boldogságod megélése érdekében.

Ha könyvet olvasnál a témában, kattints IDE!

Laskai Nelli

házassági tanácsadó, életöröm tréner

A bejegyzés trackback címe:

https://laskainelli.blog.hu/api/trackback/id/tr2815317762

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása