Mire jó a szeretői viszony?
2022. augusztus 19. írta: Lane

Mire jó a szeretői viszony?

szeretoiviszonykilepes.jpg

Napjainkban már mindenkinek van legalább egy olyan ember a környezetében, akinek a kapcsolatában megjelenik egy harmadik ember, vagy lesz szereplő mások párkapcsolatában. Egyre könnyebb ismerkedni - a digitális világnak köszönhetően, és egyre könnyebb egyalkalmas kalandokat találni. Azonban nem csak a testiség megélésével lehet beletekeredni egy szeretői viszonyba, többféle módon működtetett szeretői viszonyokról beszélhetünk.

  • Kati esetében a lelki támogatás az, amit a szeretői viszonyban megtalált. Péterrel egy cégnél dolgoznak, és a közös kávézások alkalmával azon kapták magukat, hogy egyre többet mesélnek magukról, tanácsokat adnak, és vigasztalják egymást. A testi kontaktus egyelőre apró érintésekben jelenik meg, viszont nincs olyan nap, hogy ne találkoznának szándékosan a teakonyhában. Mindketten várják a lehetőséget, és titokban tartják a párjuk előtt ezt a kötődést. Egyre többször előfordul, hogy az érzéseiket egymással osztják meg, és nem a társukkal.
    Kati: "Végre valaki megért és támogat."

  • Béla viszonya "telefonos viszony". Egy kiránduláson ismerkedett össze Pankával, aki többszáz kilométerre lakik tőle. Bejelölték egymást a Facebookon és az írogatások egy idő után hívásokba fordultak. Ahogy Béla mondja, a nap fénypontja, amikor beszélhetnek és megoszthatják egymással a problémájukat. Kölcsönösen dicsérik egymást, és feltöltődik ebből a kapcsolódásból. Otthon egyre élesebbé válik a kontraszt, amit a szürke hétköznapokban kap a feleségétől, és amit Panka ad neki a telefon másik végéről. Béla egyre többször gondol Pankára, milyen jó lenne, ha titokban találkoznának is. A felesége mit sem tud erről a kapcsolattartásról, és Béla mindaddig titkolni szeretné, míg nem látja tisztán, hogy esetleg Panka opció-e számára, hogy az unalmas és sérelmektől hemzsegő házasságából átlépjen Panka mellé.
    Béla: "Soha nem kaptam ennyi dicséretet otthon, mint amennyit egy nap kapok Pankától telefonon."

  • Petra és Gábor csak szex alapon találkozgatnak. Alig lelkiznek, ha mégis mesélnek magukról valamit, akkor az pár percbe belefér, és inkább a testi kényeztetésre fordítják a rendelkezésükre álló kis időtartamot. Petra számára ünnepnap, amikor készülődhet, szép ruhába bújhat és az anyaszerepet a melegítővel együtt ledobhatja és otthon hagyhatja. Egyikőjük sem szeretne együttélni a másikkal, de nem akarnak lemondani a testi örömökről, amit a tilosban járás, a felfedezésre váró ismeretlen csak fokoz.
    Petra: "Tudom, hogy hülyeség tartani a kapcsolatot Gáborral, de otthon alig van szex és az sem szenvedélyes, inkább rutinszerű. Most mondjak le erről a kis örömforrásról, amit Gábornál megkapok? Már annyi mindent beáldoztam a családért, legalább ennyi maradjon."

A fent említett történetekben minimum egy dolog azonos. A szereplők szeretve akarják érezni magukat. Fontosnak, okosnak, ügyesnek, vonzónak, akiért tesz valaki, akiért utánanyúlnak, hiszen a szerető nélküli életükben mindezt nem találják, vagy nem kapják meg.

Azonban a szeretői viszonyoknak vannak buktatói is. Nem egy valós párkapcsolati környezetet mutat, így nem a teljes képet kapják a szeretők egymásról. Nem látszik a fáradt, hétköznapi problémákkal küzdő ember, az, akinek nincs ereje a társát megtartani akkor, amikor ugyanúgy nem kap viszonzásul elismerő szavakat, vagy kellő figyelmet. És van egy másik probléma pedig is, mégpedig, hogy a szeretői viszonyban egyre sokasodó hazugságok és káosz felőrli az embert egy idő után. Előjöhet a bűntudat, az önértékelés csökkenés, a hazugságra épülő otthoni légkör nyomasztása. A megcsalt fél általában megérzi az eltávolodást és az ettől való szorongása konfliktusokat generálhat, ami méginkább megerősíti a hűtlen felet, hogy "jár neki" a nyugalom szigete, mégha tudja is, hogy ezzel fájdalmat okoz a társának (ha kiderül).

Ahogy a klienseim említik, a szeretői viszony egy oxigén maszk, amit a levegőtlen otthon kiegyensúlyozására használnak. A kérdés csak az, hogy vajon mit érdemesebb megteremteni: egy olyan párkapcsolati formát, ahol nem levegőtlen a tér, vagy maradni a légszomjban és kiugrálni egy-egy kis időre oxigénért.

Ha szeretnéd lezárni a szeretői viszonyt, de nincs elég erőd hozzá, vagy jó lenne már eldönteni a dilemmádat, hogy kilépj-e a párkapcsolatodból, itt írd be magad a naptáramba, és segítek, hogy nyugodt, tiszta élethelyzetet teremts magad körül. A tanácsadáson ráláthatsz arra is, hogy milyen stratégiával tehetitek boldoggá újra a párkapcsolatotokat.

 Borítókép: Pixabay.com

A bejegyzés trackback címe:

https://laskainelli.blog.hu/api/trackback/id/tr9917911181

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása