Idősebben házasodva boldogabbak leszünk?
2014. október 13. írta: Lane

Idősebben házasodva boldogabbak leszünk?

boldoghazassagtitka

Mindenki szeretne boldog párkapcsolatban, kiegyensúlyozott családban élni. Arra a kérdésre, hogy mitől lesz boldog egy párkapcsolat, jellemzően az a válasz, hogy amíg a felek szerelmesek egymásba, addig képesek boldogan együttműködni a közös jó érdekében.

Ennél azért több van benne szerintem, de természetesen a szeretet az egyik alappillére. Ezen kívül egyben tartja még a kapcsolatot a család gazdasági fejlődése/biztonsága, a felek vallási, politikai orientációja, az egymás felé tanúsított tisztelet és figyelem, a közös célok megfogalmazása, és az azok elérése érdekében végzett cselekvések összessége. A közös célok közé sorolom például a gyermeknevelést is, illetve azt a célt, hogy egészséges, jól tájékozott, érzelmileg stabil felnőttekké nevelje egy pár a gyermekeit. Ez nyilván nem csak a gyermek születése utáni 4-5 év közös munkát jelenti, hanem egészen hosszan, talán a szülők élete végéig tart, de mindenképpen addig, amíg a gyermek önálló, kiteljesedett életet nem kezd el élni. És bizony, ennek az alapjait letenni egy családban mindkét szülőnek feladata.

Statisztikák szerint a párkapcsolatban élő emberek boldogabbak, mint egyedülálló társaik. Nagy átlagban. A kérdés már csak az, hogy a boldog emberek könnyebben létesítenek kapcsolatot, vagy a kapcsolatban élő emberek válnak boldogabbá?

A Berkeley Egyetem Boldogság tudománya szakán tanító professzorok szerint a boldog párkapcsolatban (házasságban) élők könnyebben legyőzik a stresszt, kevésbé lesznek betegek, kevesebb fizikai tünettel reagálnak az életükben adódó helyzetekre.

Azt is kimutatták, hogy számos előnnyel jár, ha valaki idősebben házasodik és vállal gyermeket (25+):

  • bölcsebben áll a mindennapok feladataihoz,
  • magabiztosabb,
  • biztonságosabb az anyagi helyzete,
  • jobban értékeli a gyerekeivel tölthető időt, szereti őket közösen nevelni a párjával,
  • mivel nem kezdő, így elég egy állásból bevételt szereznie, több időt tölt otthon,
  • megfontoltabb a döntéseiben, kevesebb meglepetés éri,
  • fontosnak tartja a mély baráti kapcsolatait, otthon ülőbb.

Természetesen a fenti felsorolásban megírt dolgok elérhetőek fiatalabb korban is, és aki ezeket ki tudja pipálni az életében - életkortól függetlenül - az elégedetten élheti a mindennapjait, azaz amennyiben rendben van önmagával, nagy eséllyel rendben lesz a párkapcsolatával, a családi életével is.

Szerinted mitől működik jól egy párkapcsolat?

 

Témához kapcsolódó könyveim:

Boldognak lenni  - kézikönyv az útkeresőknek : párkapcsolat, önbizalom, álomállás, egészség, célkitűzés

A bejegyzés trackback címe:

https://laskainelli.blog.hu/api/trackback/id/tr776944885

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása