Bizalomépítés a hűtlenség után
2023. június 06. írta: Lane

Bizalomépítés a hűtlenség után

megcsalasfeldolgozasatippek.jpg

A hűtlenség napvilágra kerülése után az elválás vagy együtt maradás döntése egy nehéz és összetett kérdés, amely minden pár egyedi helyzetére íródik, nincs fix szabály, hogy miként KELL ilyenkor dönteni. Vannak, akik ilyen krízisben sem szeretnék eldobni a kapcsolatukat, és inkább együtt megpróbálnak felgyógyulni a fájdalmas helyzetükből, hogy újratervezve a kapcsolatukat, tovább tudjanak menni a közös úton.

Azt is érdemes megemlíteni, hogy nem csak a hűtlenség képes megtörni a bizalmat két ember között, ezért a harmonikus kapcsolat működtetéséhez nem elég csak a hűtlenséget elkerülni.

Hűtlenség esetén a fájdalom és a bizalomvesztés jelentős hatással van a kapcsolatra, és a bizalom újraépítése hosszú és fáradtságos folyamat lehet, de nem lehetetlen.

MI KELL A BIZALOMÉPÍTÉSHEZ?

Fontos, hogy mindkét fél nyitott és őszinte kommunikációval beszélje meg az érzéseit, gondolatait és igényeit.

  • Kommunikáció és őszinteség: Meg kell beszélni a hűtlenség okait és következményeit, lehetőség szerint vádaskodás nélkül, én-közlésben fogalmazva. Mindkét félnek meg kell értenie egymás érzéseit és szükségleteit, és nyitottan kell beszélniük a problémákról. Az őszinte kommunikáció jó alapja lehet a megbocsátásnak és a kapcsolat helyreállításának, ennek hiányában nehéz lesz új közös célokat megfogalmazni, új alapokra helyezni a mindennapi rutint.
  • Szándék és elkötelezettség: Mindkét félnek meg kell vizsgálnia, hogy valóban szeretnének-e együtt maradni és helyreállítani a bizalmat. Az elkötelezettség és az akarat önmaguk és a kapcsolat javítására és fejlesztésére kulcsfontosságú ebben a nehéz időszakban. A jól megtalált motiváció és cél nagyban segíti a párokat.
  • Szakember segítsége: Előfordulhat, hogy a segítséget egy párkapcsolati tanácsadó keresése jelentheti. Ez nem gyengeség jele, sem pedig a szennyes kiteregetése. Egy külső szakember segíthet az érzelmek és a gondolatok rendezésében, valamint a kapcsolat minél zökkenőmentesebb helyreállításában.
  • Értékek és határok: Mindenkinek van értékrendje, ami alapján élni szeretné az életét, és határai is, amelyek tiszteletben tartása fontos momentum a párkapcsolatban. Fontos, hogy a felek megértsék, hogy milyen határokat húznak meg a hűtlenség után azért, hogy a bizalom rendeződjön, és ebben a szakaszban az átláthatóság, a felmerülő kérdések és a válaszigény nem a másik kontrollálását jelenti, hanem kiiktatja a félreértéseket és a téves kombinálásokat.

A hűtlenség utáni bizalomépítés nem könnyű, hiszen mindkét fél küzd a sérelmeivel, az érzéseivel, a zavarodottságával, így ebben az időszakban a türelem, a belátás és a másik érzelmeire való pozitív reakciók sokat segítenek a párkapcsolat rendezésében. De talán a legfontosabb, hogy egy ilyen helyzetben minél tisztábban lásd, hogy mit szeretnél, hogyan szeretnél élni.

Ha szeretnéd, hogy újra egyensúlyba tudj vagy tudjatok kerülni a bizalomvesztett kapcsolatban, ITT tudsz bejelentkezni a tanácsadásra.

 

Laskai Nelli, házassági tanácsadó, NLP tréner

A bejegyzés trackback címe:

https://laskainelli.blog.hu/api/trackback/id/tr6718140816

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása