10 tipp, hogyan tudsz újra nő lenni anyaként
2015. július 02. írta: Lane

10 tipp, hogyan tudsz újra nő lenni anyaként

shutterstock_155713430_kis.jpgAmikor egy férfi és a nő eljut oda, hogy a párkapcsolatukban helyet adnak egy kisbabának, akkor nagy izgalommal tervezgetik a háromfős családi életet. A nő maga előtt látja a pici, puha, jó illatú babácskát, ahogy plüss állatokkal teli kiságyban fekszik, elképzeli, hogy milyen babakocsit fog venni, és milyen büszkén feszítve fogja tologatni a bébit.  Hétvégénként, mikor apuka sem rohan dolgozni, reggelente együtt fekszenek majd hárman a nagy ágyban, óvatosan középre véve a szerelmük gyümölcsét. Mindenki elégedett, békésen játszadoznak a reggeli órákban, és órákig gyönyörködnek majd az aprótalpú mosolyában.

Ezzel szemben, mikor megszületik a kisbaba, anyuka fáradt lesz. Fáradtabb, mint valaha. Kócos, nagy a hasa, enervált, féltékeny a férfi környezetében található csinos nőkre. Apuka úgy érzi, hogy a gyermek érkezésével, ő háttérbe szorul, a felesége, akivel eddig szoros együttélésben élt, most leginkább a babáról beszél, és állandóan ideges, kialvatlan és egy rakás horror-sztorit gyárt félelmében, amire első körben a férjétől vár megoldást.

Hova tűnt a nő, akit elvettem? – kérdezi a férfi. Hova tűnt a nő, akit elvettél? – kérdezi a nő.

És amikor hónapok múlva már akár egy órára is képesek a gyermekgondozási feladatokból felnézni, akkor megesik, hogy szinte ismeretlen férfit és nőt találnak maguk mellett. De minimum anya és apa fog egymás szemébe nézni, és nyoma sincs a vidám, szexi nőnek, sem a kényeztető, humoros a férfinak. A szexuális együttlét minősége és mennyisége is hanyatlik. Ellenben ott lapulhatnak a begyűjtött sérelmek.

Hova tűnik a szex a gyermek születése után? --->

A közelmúltban a Facebook csoport tagjai között végeztem egy felmérést, amelyben megkérdeztem, hogy melyik két élethelyzet viseli meg leginkább a párkapcsolatot, és a nők válasza szerint a gyermekszületés szerepel első helyen. A férfiak szerint pedig az anyagi problémák (van összefüggés a kettő között?).

Nőként és anyaként a saját tapasztalatomat is megoszthatom. Amikor megérkezett az első várva-várt csoda az életünkbe, akkor türelmetlenül szerettem volna visszakapni a régi énemet. Felhőtlenül boldognak lenni, rugalmasan kezelni az életet, és kevesebbet aggódni, többet élvezni a mindennapokat. Férjem, amit tudott megtett, hogy ne csak rám háruljon a gyermek körüli tennivalók sora. Pelenkázta a kislányunkat, fürdette, ringatta, nagyobb korában megetette őt. Mégis sokszor voltam – mondhatnám, hogy indokolatlanul – szomorú. Hiányzott a régi énem. Amit nem feltétlenül kellett volna elveszítenem a szüléssel együtt, de belecsúsztam a nyomott hangulatba, és ott is maradtam. Ami negatív hatással volt a párkapcsolatunkra is. A szoptatás abbamaradása után azért kicsit könnyebb volt visszatalálni a régi önmagamhoz.

Vannak olyan "jó" tanácsok, amikkel lehet ilyenkor bombázni az anyukákat: öltözz szexin otthon, legyél kívánatos a férjed számára, várd nagy örömmel haza, legyen kész kaja, és rend a lakásban, mire a férj hazaér. És ez is célravezető lehet. Mégsem olyan könnyű megugrani. Mert nem a belső tűz, az életöröm motiválja, hanem a megfelelési kényszer.

Hogyan találd meg újra önmagad?

1, Szeresd meg azt az új énedet, amivé anyakánt váltál! Nem baj, ha most nem a divatlapok érdekelnek, hanem a baba-mama újságok. Ettől nem vagy kevésbé nőies. Ráadásul, ha megnőnek a gyerkőcök, pár év (akár 10), akkor újra érdekelni fognak a csajos dolgok. Nem maradsz le az égvilágon semmiről.

2, Figyelj fel az anyaság előnyeire! Keresd meg azokat a jó tulajdonságaidat, melyeket az anyává váláskor ismertél meg! Nyugodtabb, elővigyázatosabb, figyelmesebb lettél?

3, Keresd a párodban azokat a jó tulajdonságokat, amiket az apaság során láttál meg benne! Jobban ki tudja mutatni a szeretetét? Kötelességtudóbb lett? Látod rajta a büszkeséget? Kommunikálj őszintén vele! Ne utalj azokra, amiket szeretnél, hogy megtegyen, hanem kérd meg őt! Vádaskodás helyett pontosan fogalmazd meg az igényeidet! Ha jól érzed magad a bőrödben, a szexuális életed is felpezsdül.

4, Hallgass zenét és rázd fel a lelked! Hallgasd a kedvenc zenéidet és nosztalgiázz! Pörgesd vissza az idő kerekét és éld át magadban újra azt a vadságot, szabadságot, amilyen lányként voltál! Ő ma is benned él!

5, Nem bűn, ha nem csak a babával kapcsolatos dolgokkal van tele a fejed. Keress olyan életrajzi írásokat, fórumokat, melyek olyan nőkről szólnak, akik az anyaság mellett önmagukkal is törődnek! Dolgozók, önkéntesek, politikusok, színésznők, akik vállalják a szüléstől megváltozott testüket és megmutatják, hogy nem bűn, ha az anya ellép néha a babája mellől.

6, Ne hasonlítsd magad másokhoz! Nem tesz nyugodttá, ha olyan akarsz lenni, mint amilyen anya valaki a te környezetedben (rosszabb esetben a magazinban), vagy amilyen a te anyukád volt, de az sem, ha azt figyeled állandóan, hogyan tudsz pont az ellentétük lenni. Minden család más ritmus szerint él, másképp érzi jól magát. A ti összhangotok a lényeg. Írd ki a következőt a tükör mellé: Szeretem magamat. Nem kell mások szemében tökéletesnek lennem. Elég, ha a családom jól érzi magát velem.  Én pedig jól érzem magam velük.

7, Bátran merj segítséget kérni! Ha félsz rábízni a kisgyermekedet másra, először hívd el úgy a pesztrát, hogy te is otthon vagy, és ha látod, hogy más is tud nagyon figyelni a kicsidre, akkor menj és keress programot magadnak! Egyedül vagy párban! Menj el egy kiállításra, egy könyvtárba, nézz szét a boltokban, vegyél masszázst! Pároddal közösen pedig menjetek el vacsorázni, moziba vagy színházba! A kisbabád is biztosan azt szeretné, hogy miután ő már rendben van, te is érezd jól magad.

8, Az Internet jó barát, de ne sokkold magad feleslegesen olyan hírekkel, amik csak erősítik a szorongásodat! Minden elolvasott főcím, cikk formálja a hangulatodat! Keress pozitív híreket, vicces videókat, siker sztorikat!

9, Csatlakozz olyan anyukák fórumához, akik emelik egymást. Tippeket adnak a mindennapi nehézségek megoldására, támogatják egymást.

10, Ne félj segítséget kérni szakembertől, ha úgy érzed, egyedül már nem bírod kihúzni magad a mélyből. Tudd, hogy minden benned van, ami a boldog élethez kell, és szakember segítségével ezt használni is tudod! Keress egy pszichológust, életvezetési tanácsadót, házassági tanácsadót, akivel a rendszeres találkozások alkalmával megbeszélheted a dolgaidat és stratégiát építetek arra, hogy megtaláld a saját utadat az új helyzetben!

+ 1 fontos tipp: Meditálj! Amikor lecsendesíted az elmédet, kizökkensz a szorongásból és feltöltődsz! Napi 15-30 perc és egy idő után azt veszed észre, hogy már zene sem kell ahhoz, hogy újra egyensúlyba kerülj!

 

További életöröm-növelő, párkapcsolat-javító módszerért kattints a blogra!

 

Laskai Nelli
házassági tanácsadó, életöröm tréner
a Boldognak lenni (gyakorlati életmódkönyv) és a Két férfi között (naplóregény) szerzője

A bejegyzés trackback címe:

https://laskainelli.blog.hu/api/trackback/id/tr597590546

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása