Amikor a szeretőt hagyják el a családért
2016. január 30. írta: Lane

Amikor a szeretőt hagyják el a családért

munkahelyi_romanc.jpgA hosszú ideje tartó házasságban, tartós párkapcsolatban élők gyakran belesüppednek a kényelembe. Értem ez alatt, hogy ahogy telik az idő, egyre kevésbé kap teret a vetés a mindennapokban.

A napi rutin, a gyermeknevelés, a munkahelyi problémák, a félelmek, szorongások nagy súllyal nyomják a felek vállát. A megfelelési kényszertől, a nem megfelelő munkamegosztástól, az én-idő eltüntetésétől a kapcsolatban élők elveszítik az összhangot önmagukkal és egy idő után ez a nem önazonos viselkedés már nem megy büntetlenül.  Nem lesz semmi, amit a kapcsolat javára learassanak, a sérelmek, a magányosság érzése, a törődés hiánya valamilyen módon a felszínre tör.

Természetesen a jelek ott vannak a mindennapokban, de előfordul, hogy az elégedetlen fél nem fordít rá figyelmet, vagy ha meg is fogalmazódik, hogy valami nem kényelmes, a veszekedéseken kívül más cselekvésre nem készteti őt – egy ideig. 

Később, mikor az ember már nagyon eltávolodik magától és így az elköteleződésétől, keresni kezdi azokat a lehetőségeket, melyekben újra olyannak látja magát, amilyen egykoron volt, vagy amilyen lenni szeretne.  Ott akar lenni, ahol figyelmességét visszaigazolják, ahol „büntetlenül” élheti ki a vágyát, ahol nem kell felelősséget vállalni, ahol egy rövid időre valaki más lehet, kiléphet a kérdésekkel és szemrehányásokkal fűszerezett életéből. Még akkor is, ha leginkább ő az, aki leértékeli a mindennapjait.

Viszont a szeretői viszony kialakítása menekülés céljából sosem tartós és végleges megoldást kínáló. Vagy kiderül az affér a házastárs számára és ezzel a lendülettel lesz vége a viszonynak, vagy egyszerűen kifárad a dolog, felőrli a résztvevőket a titkolózás, a közös jövőkép hiánya. És mindenki ott találja magát, ahonnan elindult. Csak boldogtalanabbul.

A szerető

Gyakran a szeretőt rosszul érinti, amikor a hűtlen fél a megcsalás után a családját választva lezárja a külső kapcsolatot. Keresi a miérteket, méregeti magát a feleséghez/férjhez és áldozatnak érzi magát, pedig csak egy illúzióhoz ragaszkodott. Az ő saját döntése által került a titkos viszonyba, vállalva annak bármelyik kimenetelét. Ha a fejlődési lehetőséget keresi a helyzetében, akkor félretéve mások okolását, megismerheti, hogy mennyit gondol magáról, milyen értékrenddel él, mik fontosak számára, és mitől érzi szeretve magát. Mindemellett kiváló ugródeszkaként használhatja fel a lezárt affért a boldog életéhez, a tiszta, őszinte szeretetteljes párkapcsolat kialakításához, megőrzéséhez.

A hűtlen

A hűtlenség bizalomvesztéssel jár, mindegy, hogy mi volt a kiváltó ok. A hűtlen fél házasságon kívül, lopva, hazugságokat gyártva keresett megoldást a problémájára. A hűtlenség után gyakran még mélyebbre süllyed az önértékelése, az önbecsülése. Ha nem kárpótolja a házastársát a történtek után, ha nem fejleszti önmagát azokban a kérdésekben, ami miatt másnál próbált másképp létezni, és nem igyekszik visszaépíteni a bizalom hídját, akkor ez a házasság nem fog tudni újraépülni. Viszont, ha a szeretőt elhagyva komoly elköteleződést vállal a családjáért, a közös élet örömeibe fektetett energia pozitív eredményt fog hozni.

Bűnös, aki szeretőt tart? --->

A megcsalt

Egy kiderült affér után a megcsalt fél önbizalma sérülhet, kétségei támadnak afelől, hogy az addigi társával kívánja-e leélni az életét. Küzdelmet jelent számára, hogy a múlt tapasztalása ne ütközzön ki a mindennapjaiban. Gyanakvóvá válik, ugyanakkor megfogalmazza, hogy az állandó készenlét megmérgezi a párkapcsolatát. A kialakult helyzetért hibáztatja önmagát, a társát, a szeretőt. Nem fogja tudni kikerülni a döntést, hogy a társával folytatja-e az útját és megpróbálják közösen újraépíteni a házasságukat, vagy inkább nélküle, egyedül éli a mindennapokat.

A megcsalt fél gyakran azt gondolja, hogy hálás lehet, amiért a hűtlen fél mégis őt választja, és emiatt alárendeli magát a párjának. Mindenben szeretne megfelelni neki, a párkapcsolatba beleteszi a 100 %-ot, és csendben retteg attól, hogy a történet bármikor megismétlődhet. Figyelmen kívül hagyja, hogy a házasság nem csak azért áll, mert a párja őt választotta, hanem azért van még meg, mert a hűtlenség után ő úgy döntött, hogy ad még egy esélyt a bizalom helyreállásának.

10 lépés, amivel újraépítheted a párkapcsolatodat --->

A hűtlenség nyomot hagy. Mindhárom félben.  Nincs legnagyobb vesztes a történetben, mert mindenkinek fejlődést kínál ez az élethelyzet. 

 

További motiváló, párkapcsolat-javító írásért kattints a blogra!

 Laskai Nelli
házassági tanácsadó, motivációs tréner,
a Kezdj el élni! Életöröm program,
a Boldognak lenni című életmódkönyv
és a Két férfi között című naplóregény szerzője

A bejegyzés trackback címe:

https://laskainelli.blog.hu/api/trackback/id/tr848335572

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása