Igen. Lesz, amikor nem vágysz annyira a párod társaságára
2016. április 04. írta: Lane

Igen. Lesz, amikor nem vágysz annyira a párod társaságára

boldogtalan_parkapcsolat_2.jpgHasznos dolognak tartom a jegyespárok párkapcsolati oktatását, hiszen sokkal könnyebb fenntartható kapcsolatban élni, ha a felek tisztában vannak a várható akadályokkal, a párkapcsolati sajátosságokkal. Jó, ha tudják, hogy mit tegyenek a kezdeti jeleket észrevéve, még mielőtt megfeneklik a házasságuk.

 A párkapcsolatnak is van íve, vannak állomásai. A kezdeti időszakra a lebegés jellemző, a rózsaszín köd, a legyen, ahogy te akarod hozzáállás.  A társunkról idealizált képet festünk, merengünk tökéletességén, beleborzongunk, ha eszünkbe jut az illata, a csókjának az íze. Minden tökéletes. Azt kívánjuk, bár soha ne lenne vége. Önmagunkról csak a legszebb képet engedjük láttatni, nehogy kiábránduljon belőlünk, és mi is csak az ő legszebb arcát engedjük látni magunknak, nehogy kiábránduljunk belőle. Kompromisszumokat kötünk, elrejtjük eltérő vágyainkat. Igyekszünk a tökéletesség látszatát foggal-körömmel megtartani, így a spontaneitás csökken, a kontroll miatt a természetes dinamika megreked. Egy idő után a túlzott közelség, a túlzott hatalom fojtogatóvá válik, és fellép az igény a biztonságos távolodásra. Akkor jön az újabb feladat: szeretettel visszatalálni.

Volt olyan hölgy ügyfelem, aki attól szenvedett, hogy a párja rendszeresen veszekedést provokált, ha ő a barátnőivel beült egy kávézóba, és nem sietett azonnal haza a munkahelyéről. Ez a hölgynek nem volt kényelmes és ezért inkább a füllentést választotta: bevásárol, a szüleivel van, túlórázik. Igen ám, de ettől meg bűntudata lett, és ami egykor füllentés volt, egy idő után óriási hazugsággá nőtte ki magát. Ez pedig megnyilvánult a mindennapokban. Kerülte a szemkontaktust, kihúzódott a közös időtöltésből, nehogy szóba kerüljön a távolléte, és szemtől szembe is hazudni kényszerüljön. A legintimebb percekben is utálta önmagát, majd a párját okolta, hogy az ő viselkedése miatt változott ilyenné. Az egészből egy nagy káosz alakult ki.

A kapcsolat elején jó lenne felhívni a figyelmet arra, hogy az együttélés során lesznek napok, hetek, amikor nem egyenlő intenzitással vágynak majd egymás társaságára. Lesz időszak, hogy az egyik fél magányra, csendre vágyik, míg a társa a pörgésre, a zajra. Ezt belátással, megértéssel, alkalmazkodással tudják viták nélkül megélni. Lesz olyan nap, amikor megkérdőjeleződik, hogy jó döntés volt-e összebútorozni, és egyáltalán ez a férfi vagy nő mellett szeretné-e leélni az életét, míg másik napon legszívesebben el sem mozdulna a társa mellől. 

A tartós párkapcsolatban élők számára ismerős a féltékenység érzése, de az is kezelhető terület. Főleg, ha tisztában van mindkét fél azzal, hogy miről is szól egy féltékenységi jelenet, és hogyan lehet megnyugtatóan rendezni és a bizalmat helyreállítani.

Nehéz helyzetbe kerül a pár, ha valamelyik fél elveszíti az önértékelését, ha kételkedik önmagában, a hasznosságában, a szerethetőségében. Ez mind lenyomatot hagy a pár életében. 

Egy kapcsolat akkor működik jól, ha a mindennapok nehézségei mellett is megmarad az elköteleződés egymás és a kapcsolat gondozása iránt. Ha jelen van a vágyakozás, ha a mindennapi rutint megkönnyítendőn helyet kap a humor, a játékosság, az erotika. Ha a szenvedélyt nem öli meg a stabilitás, a megszokás.

A párkapcsolatban élők nem mindig gondolkoznak mindenről ugyanúgy, de ha a szeretet kerül előtérbe az ego helyett, akkor nincs olyan különbözőség, aminek ne lenne megnyugtató megoldása. Legyen szó új dolgok vásárlásáról, új események megéléséről, új gondolatok, módszerek befogadásáról.

A jól működtetett párkapcsolat receptje

Hozzávalók:

  • őszinte, működő kommunikáció
  • szeretet
  • törődés
  • odafigyelés
  • tisztelet
  • becsületesség
  • bizalom
  • együttérzés
  • humor
  • játékosság
  • megosztott érzelmek, gondolatok
  • támogatás
  • érintés
  • megbocsátás
  • közös célok
  • belátás
  • rejtélyesség, kíváncsiság
  • kreativitás
  • a felek önbecsülése

 

Részlet az Összhangban lenni című könyvemből.

 

Ma vagy hátralévő életedben a legfiatalabb. Használd jó dolgokra a gondolataidat!

További önbizalom - növelő, párkapcsolat - javító írásért kattints a blogra!

Laskai Nelli
házassági tanácsadó, életöröm tréner,
a Kezdj el élni! Életöröm programok,
Boldognak Lenni Könyvek szerzője (Összhangban lenni, Boldognak lenni, Két férfi között)

A bejegyzés trackback címe:

https://laskainelli.blog.hu/api/trackback/id/tr988558664

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása