Kimerültél? Zárd így a napod, hogy jól érezd magad a bőrödben!
2016. május 12. írta: Lane

Kimerültél? Zárd így a napod, hogy jól érezd magad a bőrödben!


woman-591576_1280.jpgÚgy gondolod, hogy veled sokkal több rossz történik, mint jó? Bizonyosodj meg az ellenkezőjéről és kezdd el élvezni az életet!

 

Amikor nagyobb projektjeink vannak a fejünkben, mint amennyiért hajlandóak vagyunk önmagunkat valóban megmozgatni, akkor ez a csalódás lelomboz bennünket, és amikor elindultunk a lejtőn, akkor bizony minden apró kellemetlenséget felírunk az élet keserűségét igazolandó listánkra.

 

De mi történik, ha egy kis odafigyeléssel, tudatosan felhívjuk a saját figyelmünket a velünk történt csodákra?

Például észrevesszük, hogy az az időszak, amire igen kellemetlenként emlékszünk, valójában csodás élményeket is adott nekünk, csak nem vettünk róla tudomást, mert nem arra helyeztük a fókuszt, ami van, hanem arra, ami nincs.

Előfordul veled is, hogy a nap végén kimerültnek érzed magad és a tetejében még nyugodni sem hagy a tudat, hogy egy rakás megoldandó feladatod van még, aminek egy részéhez azt sem tudod, hogyan fogj hozzá? Csak ülsz, vagy épp fekszel az ágyon, és azon gondolkozol, hogy miért pont veled történnek a nehézségek, és miért neked kell megoldani ezeket? Miért nem lehet nemes egyszerűséggel átaludni azt az időszakot, ami nem tesz boldoggá?

Nem kérek több feladatot!

Egy kliensemtől hallottam, hogy nem akar újabb feladatokat, nem akar fejlődni, csak élvezni azt a szintet, azt a pontot, ahol éppen tart.  A jó hír, hogy az adott pillanatot – takarjon is bármit – mindenki élvezheti. A másik jó hír, hogy amíg élünk, feladataink lesznek, hiszen bármennyire is szeretnénk megállítani az időt és a forgatagot, vagy gondoljuk, hogy ki tudunk szakadni egy pillanatra, a körülöttünk élők mindig mozgásban lesznek: döntenek, cselekszenek, újra döntenek – sokszor anélkül, hogy velünk egyeztetnének, hogy számunkra könnyedséget hoz-e az új helyzet, akarjuk-e, hogy megtörténjen. Egyszerűen bevonódunk abba, amit a környezetünk kínál számunkra. (a feladatainkat egyébként fogadhatnánk játszi könnyedséggel és kíváncsisággal is, de erről majd máskor…)

Szóval, mivel a feladataink jönnek, és mi mindig a legjobb tudásunk és elgondolásunk szerint oldjuk őket, így tehát egy rakás új tapasztalás kerül a batyunkba. Olyan is, amiről azt hisszük, hogy a mi javunkat szolgálja és olyan is, amiről azt gondoljuk, hogy egyáltalán nem. És az utóbbira általában élénkebben emlékszünk.

Itt jön be a képbe a hálanapló, esti füzet, örömjegyzet, vagy nevezzük, ahogy csak szeretnénk. A füzet egyik oldalára írd fel, amit szeretnél megtapasztalni. Ami a szíved vágya. A másik oldalra pedig azt, amiért aznap hálás vagy, ami örömet okozott neked.

Miért írjam le, ami velem történik?

Ha a nap végén felírunk minden örömteli dolgot, ami velünk történt, akkor hetekkel, hónapokkal később meglátjuk, hogy összevetve azzal, amire vágytunk, – ha nem is azonnal – de teljesült. Tehát megbizonyosodunk arról, hogy megéri kivárni, és minimum fejben tenni azért, hogy megéljük mindazt, amire vágyunk.

Én például vágyom arra, hogy egészségesek legyenek a családtagjaim, és még ha meg is vannak fázva, vagy fogszabályzót hordanak, pozitív eredményként zárom, hogy este mindenki a saját ágyában alszik és nem kórházban.
Ha szeretve akarom érezni magam, akkor ez a vágy oldalra kerül, és ha aznap tudtam szeretni azt, aki vagyok, és akár egy filmmel vagy pihenéssel jutalmaztam magam, akkor az pedig felkerül az örömlistára.  
Az élmény megtapasztalását írom a vágylistára, nem pedig azt, amit másoktól elvárok, hiszen széles a paletta, ami útján megélhetem.

Általában rosszabbnak értékeljük a napjainkat, mint amilyenek azok valójában, és ez elszakít bennünket attól, hogy szeressük magunkat, hogy jól érezzük magunkat a bőrünkben, hogy merjünk vágyakozni, hogy elhiggyük, a jó velünk is megtörténhet. De mivel ez az értékelés nem mindig tükrözi a valóságot, választhatjuk azt is, hogy az élet napos oldalán élünk.  

Tudom, hogy túl egyszerűnek tűnik ez a technika ahhoz, hogy működjön, gyakran mégis a legegyszerűbb a legnagyszerűbb...

 

 Laskai Nelli
házassági tanácsadó, életöröm tréner,
a Kezdj el élni! Életöröm programok,
Boldognak Lenni Könyvek szerzője
(Összhangban lenni - a párkapcsolatban is, Boldognak lenni - az útkeresésben, Két férfi között - ha egy romantikus történetre vágysz)

A bejegyzés trackback címe:

https://laskainelli.blog.hu/api/trackback/id/tr398712274

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása