10 dolog, amit érdemes megtenni a jó párkapcsolatért
2016. május 18. írta: Lane

10 dolog, amit érdemes megtenni a jó párkapcsolatért

couple-731890_1280.jpgEgy párkapcsolatot nem csak elindítani kell. Nem csak ahhoz kell bátorság, hogy megszólítsuk a másikat, hanem ahhoz is, hogy felfedjük önmagunkat mások és önmagunk előtt.  Kinyissuk az intim zónánk kapuját, engedjük, hogy mások megismerjék azon énünket, amelyet eddig titokban tartottunk: vágyainkat, fantáziánkat, elvárásainkat, reakcióinkat.

Egy párkapcsolat – pontosabban, minden kapcsolat – akkor működik jól, ha az érintett felek működtetik, ha jól működtetik. Ha megvan az elköteleződés és tisztelet egymás és a kapcsolatuk iránt, és gondolataikat, tetteiket erre az alapra helyezik.

Összegyűjtöttem – a teljesség igénye nélkül – 10 dolgot, amit érdemes átgondolni és beépíteni az életünkbe, ha szeretnénk kivenni a részünket egy jól működtetett kapcsolatból.

  1. Őszinte, szeretetteljes kommunikáció (nem hibáztató, nem okoló, nem magyarázkodó, hanem támogató, felelősségvállaló, higgadt)
  2. Gyakori érintés, simogatás (a hálószobán kívül is jelét lehet adni a szeretetnek érintés formájában)
  3. Dicsérő szavak (minden nap van valami, amit meg tudsz dicsérni a párodban, a párod cselekedetével kapcsolatban)
  4. Szívesség (mindenkinek jólesik, ha tehermentesül egyes feladatok alól)
  5. Szabadság (nem akkor lesz jelen a hűség a kapcsolatban, ha a felek az elszámoltatástól való félelmükben egyfolytában együtt vannak)
  6. Spontaneitás (a vágy elveszik a kiszámíthatóságtól, így érdemes néha beiktatni egy váratlan pozitív fordulatot)
  7. Vágyak kifejezése (beszélni, megmutatni, rávezetni a másikat arra, hogy mit várunk a kapcsolattól, mit szeretnénk megélni benne a másik fél által)
  8. Nézőpontok különbözőségének elfogadása (nem győzni kell egy párkapcsolatban, hanem boldogan eltölteni az időt)
  9. Együttérzés (nem kell síróversenyt rendezni, de jelét adhatod annak, ha érzed és megérted a fájdalmát, vagy épp az örömét. )
  10. Felelősségvállaló magatartás (Vállald, ha hibázol! Kérj bocsánatot, ha kell, az nem a gyengeség jele. Ne támadj, ha elmondja, mit szeretne, hanem keresd a megoldást, a változást önmagadban. )

Ha valaki úgy élt eddig, hogy a problémák, a feladatok mögött mindig a másikat kereste, és esetleg mástól várta a megoldást is, annak nem egyszerű megélni a belső békét, a vágyaival való összhangot. Hiszen, ha kiadom a kezemből a boldogságom kulcsát, és mástól várom a körülményem javulását, akkor a kiszolgáltatottságot választom.  Az pedig ritkán vezet a belső békéhez. Viszont, ha áldozat helyett kezdeményezővé válok, akkor megélhetem a békés, jól működtetett kapcsolatot.

Kívánom, hogy olyan párkapcsolatot építsetek ki, amelyben mindketten megéltek örömteli eseményeket, és egymás mellett haladva fejlődtök tovább.

Szeretetben, egészségben, békességben!

 Laskai Nelli
házassági tanácsadó, életöröm tréner,
a Kezdj el élni! Életöröm programok,
az  Összhangban lenni könyv (párkapcsolat - szülőség - én) szerzője

A bejegyzés trackback címe:

https://laskainelli.blog.hu/api/trackback/id/tr758728012

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása