Utálod a Valentin - napot, de a társad odavan érte? Itt egy új nézőpont.
2017. február 11. írta: Lane

Utálod a Valentin - napot, de a társad odavan érte? Itt egy új nézőpont.

sziv.jpgKözeleg a Valentin - nap, ami egy elég megosztó jeles nap Magyarországon. Egyfelől vannak, akik felesleges üzleti kreációnak tartják ezt a hagyományt, hogy nagyobb bevétele legyen a virágüzlet, a csokoládé értékesítő és a fehérnemű boltoknak.  És van a másik tábor, akik azt mondják, hogy csodálatos dolog megünnepelni a szerelem, szeretet napját, köszönteni egymást egy kis üdvözlőlappal, a jeles nap jegyében programot szervezni.

Az biztos, hogy nem csak ezen a napon érdemes kimutatni a szerelmünk iránti érzésünket, és nem csak azért szentelni figyelmet a társunkra, mert ez egy erre dedikált nap.

Szeretetnyelvek

A párkapcsolatban a szeretetet többféle módon kifejezhetjük. Gary Chapman házassági tanácsadó megnevezett 5 szeretetnyelvet, mely segítségével akképp mutathatjuk ki a szeretetünket, hogy a társunk ebből tényleg szeretve érezze magát, és nem (csak) úgy fejezzük ki elköteleződésünket, ahogyan az a mi számunkra jelentéssel bír. Az öt szeretetnyelv: szívesség, ajándékozás, elismerő szavak, testi érintés, közös minőségi időtöltés.  Általában a mi szeretetnyelvünk az, ahogyan mások felé fejezzük ki a szeretetünket. 

Nagy félrecsúszásokat okoz, ha nem a megfelelő szeretet-csatornán kommunikálunk a társunkkal, mert bár úgy érezzük, hogy mindent megteszünk, ám az igyekezetünk mégsem az elvárt eredményt hozza. A társunk megfogalmazza, hogy nem érzi szeretve magát. Egy ilyen érzés pedig következményt húz maga után. Akár játszmázások is elindulhatnak, hiszen, ha én nem érzem, hogy szeret a párom, akkor én sem teszek meg azért dolgokat, hogy neki jobb legyen, hogy érezze, megbecsülöm, tisztelem, szeretem őt.

Ha a párod odáig van a szerelmesek napjáért, te pedig egyáltalán nem

A Valentin-nap jegyében – még ha számunkra ez egyáltalán nem kiemelt nap - is kedveskedhetünk a párunknak, főleg, ha tudjuk, hogy számára ez fontos. Nem azért leszünk figyelmesek ezen a napon, mert a külvilág elvárná, sem azért mert a társunk elvárja, hanem azért, mert szeretnénk, hogy a párunk szeretve érezze magát.

Ha minél pontosabban szeretnénk célt találni a kedvességünkkel, akkor első lépésként érdemes azonosítani, hogy miből is érzi szeretve a társunk magát. Rá is lehet kérdezni, de azt is tehetjük, hogy megfigyeljük, ő mivel kedveskedik nekünk. Esetleg milyen kritikát szokott megfogalmazni irányunkba: meg sem hallgatsz (figyelem igény), soha nem segítesz (szívesség igény), sose megyünk sehova (minőségi időtöltés igény)…stb. 

A párkapcsolatot minden nap működtetni kell, legjobb, ha mindkét fél tesz érte, ugyanakkor tudom, hogy vannak időszakok, élethelyzetek, amikor nem egyenlő mértékű figyelmet szentelnek a felek erre. Ilyenkor sem a vita, veszekedés vagy a megsértődés az egyetlen megoldás. Megtehetjük mi is az első lépést az egyensúly visszahozása érdekében. Szeretettel és békességgel a szívünkben.

 

További önbizalom-növelő, párkapcsolat-javító cikkekért kattints a blogra!

Laskai Nelli
életöröm tréner (UC Berkeley), házassági tanácsadó
A Boldognak lenni című gyakorlati életmódkönyv szerzője 

A bejegyzés trackback címe:

https://laskainelli.blog.hu/api/trackback/id/tr3112248532

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása