Mi miatt történik a hűtlenség a kapcsolatban?
2019. október 23. írta: Lane

Mi miatt történik a hűtlenség a kapcsolatban?

A párkapcsolatok nagy része érintett a hűtlenség jelenségével. Akár testi, akár lelki értelemben, de van olyan időszak, amikor az érintett kapcsolatokban a vágy, a vágyott élmény a házasságon kívül történik meg.

pexels-photo-1172207.jpeg

A hűtlenség bekövetkezte előtt van egy távolodási folyamat, amikor a felek nem kapnak, vagy nem érzékelnek választ az igényeikre. Ez történhet azért is, mert nem is kommunikálták az igényüket, vagy azért, mert bár kitették az asztalra a kérésüket, mégsem történt változás a témában, esetleg történt változás, de nem olyan mértékben, vagy minőségben, amiből szeretve érezték magukat.

A megcsalás egy döntés eredménye. Igaz, hogy az odáig vezető úton mindkét fél tett azért, hogy eltávolodjanak, azonban a döntés a hűtlen fél felelőssége.

A hűtlen felek azt szokták mondani, hogy azért csalták meg a társukat, mert nem érezték szeretve magukat, elhanyagolta őket a párjuk, huzamosabb ideje elakadt vagy negatív volt a kommunikáció közöttük, de olyan válasz is születik, hogy azért „lépett félre” valaki, mert nem találta saját magát vonzónak, szerethetőnek, és az első kívülről érkező pozitív megerősítés levette őt a lábáról. Más esetekben például a barátság fordul egy intimebb közelségű kapcsolódássá, és bekerül az „extra” a barátságba.

Az ügyfélkörömben történő visszajelzések alapján:

A nők általában az érzelmi biztonságot keresik, és ha nem találják, akkor rés keletkezik a kapcsolatukban, és mivel szomjazzák a kedvességet, az érdeklődést, a dicséretet, a fontosság érzését, ezért belemennek akár egy viszonyba is. Erőt merítenek belőle, szárnyalni kezdenek, megtalálják újra az elveszett énjüket. Kicsit kiléphetnek az anyaság-háztartás köréből, és önmagukra koncentrálva élik meg a pillanatokat.

A férfiak gyakran arról számolnak be, hogy kevés a szexuális együttlét otthon, sok visszautasítást kapnak, vagy épp úgy vannak együtt a feleségükkel, hogy leginkább egy mozdulatlan beleegyezés lesz az együttlét gerince, és nem a csillogó szemek, a vágy, a szándék. Hallani szoktam azt is indoknak, hogy otthon nincs nyugalom, a feleség a gyerekekkel kiabál, miközben elégedetlenkedik a férj hozzáállásával is.

Nem minden párkapcsolatban jelenti a válást a megcsalás ténye. Vannak, akik erőt kovácsolnak ebből, egy apropó lesz belőle, hogy feltérképezzék, mi, hogyan (nem) működik a kapcsolatukban, és elkezdik önmagukat adni, és teret engedni annak, hogy ne történjenek elfojtások a kapcsolatban, hanem mindenki szabadon kommunikálhassa a másik fél felé támasztott igényeit. Megtanulnak a sorok között olvasni, azaz a felszínen megnyilvánuló cselekvések mögött keresni a meghúzódó érzelmet, mint szándékot, és arra reagálnak. Így megismerik újra egymást, a közös céljaikat, és az odavezető út eszköztárát.

A megcsalás fájdalmas, romboló dolog (mindkét fél számára), amely tapasztalás után a bizalom helyreállítása, a hit erősítése és a kétségek elporlasztása, a szeretet áramoltatása válik szükségessé, hogy a kapcsolat folytatódni tudjon.

*****

Ha szeretnéd, hogy segítsek az újraépítésben, a probléma feltárásában és annak kezelésében, túl jutni  az elakadáson, a krízisen (akár megcsalt, akár hűtlen fél vagy, akár a kommunikációban, egymás megértésében vagytok elakadva), itt írd be magad a naptáramba. Szívesen fogadlak, hogy ne titkok vagy kétségek között kelljen élned, hanem megismerd az erőforrásaidat, és használni tudd őket a boldogságod megélése érdekében.

Ha könyvet olvasnál a témában, kattints IDE!

Laskai Nelli

házassági tanácsadó, életöröm tréner

A bejegyzés trackback címe:

https://laskainelli.blog.hu/api/trackback/id/tr8215250884

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása