Miért változnak nehezen az emberek a párkapcsolatban?
2023. május 12. írta: Lane

Miért változnak nehezen az emberek a párkapcsolatban?

parkapcsolatitanacsadobudapest.jpg

Sokan érezhetjük azt, hogy a körülöttünk élők nehezen változtatnak a szokásaikon, gondolkodásaikon, de talán önmagunkat vizsgálva is feltehetjük ezt a kérdést. Laurától kaptam egy e-mailt, amelyben kifejtette, hogy hiába próbálja változásra bírni a férfit, akivel együtt él, nem lát változást. Annak kutatja az okát, hogy vajon miért választják az emberek hamarabb az edzőtermet vagy a spirituális magyarázatot adó foglalkozásokat, semmint a lelki fejlődésbe vagy a párkapcsolatba szánt munkát.

NEHÉZ SZEMBE NÉZNI MAGUNKKAL

 

Azt gondolom, hogy minden foglalkozás, ami közelebb visz magunkhoz, az hasznos. Legyen szó testmozgásról vagy spirituális magyarázat keresésről. Bármit is teszünk, a fejlődésünk szempontjából a lényeg úgy is az lesz, hogy milyen értelmezést adunk, milyen további fejlődéshez segít bennünket. Vannak, akik a jeleket keresik, szimbólumokat, hogy megfejtsék az életük titkát.

Ha abból indulok ki, hogy a tudatalattink sok mindent eltárol, amihez nincs hozzáférésünk a hétköznapi rohanásban, akkor ha arra figyelünk, hogy milyen irányt ad az adott tett az életünknek, az elég jó kezdőlépés lehet. Hiszen megismerem a működésemet, az összekötéseket vagy a reakcióimat. És ezek lehetnek automatikusan induló programok, amik, ha nem a célomat szolgálják – felülírhatóak.

Van, aki szívesen ás a viselkedésének, gondolatainak, helyzetértelmezéseinek a mélyére, vannak akiket ez keményen kilökne a komfortzónájukból és végeláthatatlan tanulófolyamatot sejtenek mögötte. Vannak, akik szeretnek lépésről-lépésre, lassan haladni a fejlődésük útján, és vannak, akikben nem ért még meg a motiváció, hogy kimozduljanak a megrekedésből.

AZ ÖNSZABOTÁZS VÉGE

 

Van olyan helyzet, amikor önmagunkat sem tudjuk megvédeni az önszabotázstól. Nincs erőnk a továbbmozduláshoz, kilépni az önsajnálat puha, ám szúrós buborékjából kilépni, de ha el tudjuk fogadni, hogy minden rossz és jó élmény átmeneti, akkor képesek vagyunk türelemmel állni magunkhoz vagy mások megmozdulásához is. Van, hogy csak akkor lesz motivációnk a mély gödörből felszökkenni, amikor már a teljes talpunk érinti a gödör hideg, nyirkos alját, míg más esetekben, a lefelé csúszás is elég ijesztő ahhoz, hogy azonnali irányváltást tegyünk.

Kilépni a komfortzónából, nehéz. Egyszerű, de nehéz. Minden, amit addig gondoltunk az életről, magunkról, az megváltozik és ezt be kell tudnunk fogadni, el kell tudnunk fogadni, hogy rajtunk múlik a változás. Ez felelősséggel jár. Ha tudom, mit kell tennem, de nem teszem, akkor akár okolhatom is magam a szenvedésemért. Vagy legalábbis az onnantól az én felelősségem, hogy teszek-e valamit az ellen, ami miatt szenvedek. 

HOGY KELL DOLGOZNI A PÁRKAPCSOLATON?

 

A párkapcsolati munkára is sok nekifutásra szoktak megérkezni az emberek. Először próbálják gondolatokkal, szavakkal vagy szőnyeg alá sepréssel megoldani a problémát, de el szokott jönni az a pont, amikor már annyira feszítő a közös élet, hogy a kilépés szóba kerül. Az ismeretlentől való félelem, a kapcsolatba eddig beletett munka kárba veszendősége ad akkora elszántságot, hogy inkább adnak egy esélyt arra, hogy tudatosan kezdjenek el működni a kapcsolatban, és a megélt pozitív élmények elő tudják hívni a pozitív érzelmeket egymás iránt.

A párkapcsolati munka – az munka. Energia. Figyelem. Ha a munka részét nézzük csak, akkor erőfeszítés. Ha kíváncsisággal és pozitív várakozással vagyunk jelen, akkor egy új kalanddá válhat: Te meg én önmagunk jobb verzióját fogjuk megmutatni egymásnak és valami jót alkotunk, jót teszünk magunkkal és a társunkkal is. Hűek maradhatunk a vállalásunkhoz, újra színessé és vonzóvá tehetjük a jövőképünket úgy, ahogy azt anno elképzeltük.

Változni és változtatni nem mindig könnyű, de ami fontos számunkra, pontosabban, amit megértünk, hogy miért fontos számunkra, azért előbb-utóbb meg szoktunk mozdulni.

 

Ha szeretnéd megtudni, hogy miben segít a tanácsadás, kattints IDE.

Laskai Nelli, házassági tanácsadó, NLP tréner

borítókép:pexels.com

A bejegyzés trackback címe:

https://laskainelli.blog.hu/api/trackback/id/tr4018122296

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása